Køges nye Stærke kvinde

Køges nye socialdemokratiske borgmester, Marie Stærke, har skiftet det glade studenterliv ud med et liv i offentlighedens søgelys. Hun brænder for at promovere Køge, og selv planerne om at blive mor er sat på standby.

Marie Stærke, 27 år og landets hidtil yngste kvindelige<br>borgmester, fik blomster på sin første dag i Køges borgmesterstol. Foto: Kristian Brasen Fold sammen
Læs mere

Hun er sjov og humoristisk, vellidt og god til at skabe brede politiske forlig, og nu er hun blevet landets hidtil yngste kvindelige borgmester.

Den 27-årige stud.mag. Marie Stærke havde i går sin første arbejdsdag som Køges nye borgmester. Hun er gået til opgaven med glubende appetit, men også med forståelig ydmyghed over for den nye opgave, og hun har allerede følt på sin krop, at der er stor forskel på at sidde som menigt byrådsmedlem og at være øverste politiske leder af kommunen.

»Der er mange møder og udadvendte opgaver, nu hvor jeg skal repræsentere kommunen udadtil. Desuden har jeg aldrig tidligere fået så stor opmærksomhed i den landsdækkende presse,« siger hun.

Marie Stærke blev tirsdag valgt enstemmigt til ny socialdemokratisk borgmester i Køge efter Torben Hansen, som døde 6. januar.

Hun blev valgt foran to modkandidater; Randi Hansen, formand for socialudvalget, og Mikael Mogensen, gruppeformand for Socialdemokraterne i Køge. Begge garvede politikere. Alligevel faldt valget ud til fordel for den 27-årige Marie Stærke.

Det er ellers ikke, fordi det stod skrevet i kortene, at den nyvalgte borgmester skulle gå ind i politik. Hun er ganske vist vokset op i et hjem, hvor dagens begivenheder blev diskuteret livligt, men det var først i en alder af 18 år, at hun meldte sig ind i Socialdemokratiet.

Planer om børn udskudt
Marie Stærke har politisk erfaring fra sin tid i byrådet, hvor hun har siddet siden 2001. Blandt andet som sit partis politiske ordfører og formand for kulturudvalget.

Hun har et glødende ønske om at sætte Køge på landkortet og promovere kommunen, og derfor har hun også besluttet at droppe studierne på Københavns Universitet indtil videre. Ligeledes er planerne om snart at blive mor udsat indtil videre.

»Min kæreste og jeg skal giftes til sommer, og vi havde talt om, at vi nok skulle have det første barn, inden jeg fyldte 30 år. Det bliver ikke sådan. Jeg vil i hvert fald blive siddende perioden ud, før vi tænker på familieforøgelse,« siger Marie Stærke, der er kæreste med Jesper Andersen, som er offentligt ansat.

Den nye borgmester får de bedste skudsmål af såvel sine politiske kolleger, og selv blandt hendes modstandere er det svært at finde én, som vil dryppe bare en smule malurt i bægeret.

God til at lytte
Hendes tidligere kredsformand i den gamle Køge-kreds Mads Andersen begrunder valget af Marie Stærke således:

»Hun er god til at lytte til andre og forstå deres argumenter, samtidig med at hun er god til at argumentere for sine egne synspunkter. Desuden er hun et fantastisk menneske at være sammen med. Humoristisk, sjov og ufattelig venlig, og hun møder alle mennesker med et åbent hjerte,« siger Mads Andersen og tilføjer, at han ikke er i tvivl om, at Marie Stærke er det rigtige valg.

»Læg dertil at hun også er et meget tillidsvækkende og pligtopfyldende menneske, som altid møder velforberedt,« siger Mads Andersen.