Køge-talenter holder ferie i rummet

Ni unge matematik- og fysiktalenter fra Køge Private Realskole flyver i næste uge til England for at gå på »rumskole« på et engelsk universitet i en uge af deres sommerferie.

De fem elever, der skal på rumskole, er fra venstre Jonas A. Jacobsen og Peter Alnor på 14 og 15 år fra 8.b og pigerne Sandra Kjær, bagved Mai Madsen og Maria H. Damsgaard på 14 år fra 7.b. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For de fleste skoleelever er sommerferien årets højdepunkt. Her er man fri for at tænke på prosadigte og parallelogrammer og fri fra lærere og lektielæsning. Alligevel har ni elever fra 7. og 8. klasse på Køge Private Realskole allerede fundet deres skoletasker frem igen. Fra 1. til 6. august tyvstarter de nemlig på det kommende skoleår.

Der er da heller ikke tale om nogen helt almindelig undervisning eller nogen helt almindelig skole. De skal nemlig gå på »Space school« på Leicester University i England, hvor de blandt andet skal prøve at bygge »satelitter« under vand og små raketter, kigge på stjerner og mærke følelsen af at være vægtløs i en vindtunnel. Derudover får de lejlighed til at møde førende forskere og undervisere inden for astronomi.

»Jeg glæder mig meget til at prøve nogle af de ting, man ikke prøver i hverdagen - som at være vægtløs. Det er ikke lige sådan noget, man kan heroppe i fysiklokalet,« siger 14-årige Jonas A. Jacobsen, der går i 8.b.

Hans klassekammerat Peter Alnor på 15 glæder sig også til at dykke og bygge raketter og til måske at finde inspiration til fremtidsplanerne.

»Når jeg finder ud af, hvordan studiemiljøet er, vil jeg måske gerne selv gå på et engelsk universitet,« siger han.

Talentpleje

I alt er fire piger og fem drenge blevet udvalgt af deres matematik- og fysiklærer til som de første danske elever at deltage i »space school«.

»Jeg føler mig meget beæret over, at jeg er en af de få fra min klasse, der får lov til at komme med på den her oplevelse. Det er en stor chance i mit liv,« siger 14-årige Mai Madsen fra 8.b.

Englandsturen er belønningen for elevernes hårde arbejde gennem et helt skole­år kombineret med deres talent inden for fysik og matematik, hvor de bliver undervist på gymnasieniveau.

»37-tabellen kommer måske ikke lige så let som nogle af de mindre tabeller, men jeg kan godt, hvis jeg tænker mig om,« siger 14-årige Sandra Kjær fra 7.b.

Hun glæder sig til at opleve en mere praktisk tilgang til det, hun lærer i undervisningen, og til måske at få nogle nye interesser inden for naturvidenskab. Hun ser også frem til at møde andre naturvidenskabsinteresserede unge fra hele verden.

»Det bliver spændende at finde ud af, om jeg er anderledes end dem. Om de også har haft nogle interesser ved siden af, eller om de alle sammen har siddet med næsen i bøgerne hele deres liv.«

Sjovere end skole

Derfor bytter eleverne gerne sommerferie ud med skolebænk i en uge.

»Det er jo heller ikke skole, det er sjov,« siger 14-årige Maria H. Damsgaard fra 7.b.

»Hvad for noget?,« bryder matematik- og fysiklærer Thomas K. Christensen ind.

»Jo o.k., men sjoveRE!,« slår Maria H. Damsgaard fast.

Den stolte lærer har da også store forventninger til sine elever.

»Jeg håber på, at mindst én af dem får en stilling på for eksempel Leicester University, Kennedy Space Center eller bliver astronaut,« siger han.

»Så må vi håbe, der ikke er nogen terrorister imellem, nu hvor de lærer at bygge raketter,« griner han.