Købesex splitter oppositionen

Spørgsmålet om et forbud mod købesex skaber splid i oppositionen, efter at de Radikale melder ud, at de er imod et forbud. »En trist kovending,« lyder det fra SF.

Ifølge de Radikale risikere man ved et forbud mod købesex at skubbe de prostituerede ud i det dunkle, hvor det er sværere at komme til at hjælpe dem socialt. Derfor følger partiet ikke den øvrige opposition på området. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oppositionen er havnet midt i et internt slagsmål om købesex. De Radikale er efter længere tids betænkningstid kommet frem til, at de ikke vil være med til at gennemføre et forbud mod sexkøb. Dermed følger partiet ikke resten af oppositionen, og det vækker undren hos SF.

»Med det forsvinder håbet om, at en ny regering kan lave en ambitiøs indsats på det her område,« siger Astrid Krag, næstformand i SFs folketingsgruppe. Hun ser uenigheden som et generelt problem:

»Efterhånden bliver det mere og mere svært at se, hvor de Radikale er enige med resten af oppositionen.«

I 2008 meldte den daværende radikale ligestillingsordfører, Lone Dybkjær, ud, at hun støttede et forbud mod købesex, og Astrid Krag forstår ikke, hvor den nye melding kommer fra.

»Det er en trist kovending,« siger hun.

Hos de Radikale forstår ligestillingsordfører Manu Sareen ikke reaktionen fra SF, og han peger blandt andet på, at de Radikale aldrig officielt har været tilhængere af et forbud mod købesex.

»Man kan ikke lave en kovending, når man aldrig har haft en anden politik,« siger han.

Manu Sareen mener, at de Radikales politik på området er yderst ambitiøs. Partiet vil i stedet for et forbud indføre en national exitstrategi for prostituerede, der ved hjælp af en række sociale tiltag skal gøre det nemmere at komme ud af prostitution. Tiltagene ligger tæt op ad det, SF vil have indført, og Manu Sareen er derfor ikke enig med Astrid Krag i, at det er småt med områder, hvor de Radikale er enige med resten af oppositionen.

Når de Radikale ikke vil have et forbud, skyldes det erfaringer fra Sverige, hvor forbuddet er en realitet, siger Manu Sareen.

»Med et forbud risikerer man, at prostitutionen ryger længere ind i det dunkle, og så kan man ikke hjælpe kvinderne socialt,« siger han.

Mens SF er svært skuffede over udmeldingen fra de Radikale, er Socialdemokraterne knap så overraskede, siger socialordfører Mette Frederiksen, som dog havde håbet, at de Radikale ville arbejde for et forbud.

»Det er et svært område, og der har været diskussioner i de fleste partier. De Radikale har ikke været tilhængere af et forbud tidligere, så dér er ikke nogen ændring,« siger hun.

Mette Frederiksen glæder sig over, at de Radikale med deres exitstrategi går ind for tiltag som for eksempel sundhedstilbud til de prostituerede, hjælp til gældssanering, og at det offentlige aktivt skal opsøge prostituerede og fortælle om muligheden for at komme ud af prostitution.