Københavnske østers til folket

De bliver kaldt verdens frækkeste spise, og nu skal de dyrkes i hovedstaden. Fredag blev den første østersbanke sat ud i Københavns Havn.

Fredag d. 14. oktober tyvstartede Danmarks Fiskehandlere og lokale østersproducenter fra Limfjorden den såkaldte Østersuge med etableringen af Københavns første Østersbanke ved Nyhavn. Kokken Boris Buono, fiskehandleren Hans Hebo og producenten fra Limfjorden, Viggo Kjølhede, som her smider en østers i Nyhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Limfjorden har ikke længere patent på danske østers. I dag blev de første spæde skridt taget til at dyrke ægte københavnske østers, da en østersbanke blev sat ud i Københavns Havn.

Mellem 30 og 40 mennesker var mødt op for at være med til at søsætte østersbanken, og de fik alle lov til at kaste østers ned på en 2x2 meter stor østersbanke i Nyhavn, der efterfølgende blev flyttet til et mere roligt sted i havnen. Imens nogle østers ploppede i havnen, blev nogle andre af dem åbnet og serveret for de fremmødte.

Stor interesse

Og interessen for det eksklusive skaldyr og det lille stykke saltvandsgelé var stor. En af de fremmødte var Viggo Kjølhede som var kommet helt fra Mors, og som selv har været med til at dele østers ud ved Nyhavn de sidste år. Det gøres på den dag, hvor østerssæsonen starter, og i år er ingen undtagelse.

 - Man kalder jo østers for verdens frækkeste spise, og i dag går sæsonen i gang. Vi kan mærke en enorm interesse, når vi er i København for at servere østers, og derfor tror jeg også, at københavnerne vil spise flere østers, hvis de blev dyrket i deres egen havn. siger Viggo Kjølhede fra Foreningen Muslingeerhvervet.

Østers ind og ud af landet

Dog tvivler han på, at København bliver ligeså leveringsstærke i østers, som hans eget hjem område ved Limfjorden er. I Nordjylland lever de nemlig vildt, og selvom de også engang har gjort det i København, skal man 1000 år tilbage. 

Et af målene med at dyrke østers i København er at få flere til at spise danske østers. De fleste østers, der bliver solgt i Danmark, er fra Frankrig, og samtidig eksporteres 95 pct. af de danske østers til udlandet. En skævhed fiskebranchen gerne vil gøre op med.

 - De danske østers smager rigtig godt, og det siger jeg ikke kun fordi jeg er fiskehandler. Mange ser østers som noget meget fint, eksklusivt og eksotisk, men så fornemt er det altså heller ikke. Så det er en myte, jeg gerne vil være med til at aflive, så flere vil spise dem, siger Hens Hebo.

Hippe østers

Østersbanken, der fredag eftermiddag blev sat ud, skal i første omgang teste, om det overhovedet er muligt at dyrke østers i Københavns Havn. Forsøget kommer til at vare omkring et år, og går det godt, håber projektets bagmænd på at få en godkendelse fra myndighederne, til at dyrke østers, der kan spises og sælges.

 - Kunne vi få københavnske østers, er jeg sikker på, at det ville kunne sælge. Der bor jo flere her end ved Limfjorden, og uden at fornærme nogle, er østers mere hipt i København. Og man kunne jo også håbe, at flere restauranter fik dem på menukortet, siger Hans Hebo, fiskehandler i Nørreport Fiskehus. 

Østers er ikke bare en delikat spise. De små skaldyr fungerer også som et lille rensningsanlæg, der kan filtrere 15 liter vand i timen, og derved kan hjælpe til et bedre vandmiljø. Det betyder også, at fremtiden må vise, om de københavnske østers kan spises, da det afhænger af, hvor rent vandet i havnen er. 

Også andre storbyer tænkes der i østers. New York er på nuværende tidspunkt i gang med et stort projekt, hvor man vil bruge østers til at rense forurenet vand og skabe nyt liv i Brooklyns kanaler.