Københavnske muslimer melder sig klar til at bekæmpe radikalisering

Integrationsborgmesteren glæder sig over, at Dansk Islamisk Råd vil gøre fælles front med kommunen for at forhindre radikalisering­ af unge muslimer.

Foto: Erik Refner. Jahad Al-Farra, der  er presseansvarlig for Dansk Islamisk Råd, som står bag den nye stormoské i Rovsinggade i København efterlyser et samarbejde med Københavns Kommune om at forhindre radikalisering af unge. Han kalder det »et kæmpestort tema, som kræver samarbejde fra alle parter«.
Læs mere
Fold sammen

Københavns Kommune bør samarbejde mere med imamerne i byens mange moskeer om at bekæmpe radikalisering af unge muslimer. Sådan lyder meldingen fra Dansk Islamisk Råd.

»Vi mangler et samarbejde med kommunen, hvad angår risikoen for radikaliserede unge. Det er et kæmpestort tema, som kræver samarbejde fra alle parter,« siger Jehad Al-Farra, presseansvarlig for Dansk Islamisk Råd, som står bag den nye stormoské i Rovsinggade i det nordvestlige København. Udmeldingen kommer, efter Berlingske i går kunne fortælle, at problemet med islamistisk radikalisering er eskaleret i hovedstaden.

I 2014 havde Københavns Kommune øje på 59 unge danske muslimer i risikogruppen, en fordobling i forhold til det gennemsnitlige antal de tre foregående år. I 26 tilfælde gik bekymringen i 2014 direkte på, at de unge var på vej til kampene i Syrien eller Irak. Trods kommunens indsats endte »et fåtal« alligevel med at tage af sted.

Men Jehad Al-Farra erkender, at også imamerne kan gøre mere for at tiltrække de unge muslimer, så de ikke begynder at sammensætte deres egen udgave af islam via forskellige tvivlsomme hjemmesider.

»Vi skal via teologien holde dem fra at blive radikaliseret,« siger han.

Borgmester glæder sig over udmelding

På rådhuset tager integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) gerne en kop kaffe med folkene bag stormoskéen i Rovsinggade.

»Jeg er virkelig glad for, at Dansk Islamisk Råd og andre dagen igennem har været på banen og meldt sig klar til at bekæmpe radikaliseringen og få fat i de unge sammen med os. Vi ved, det er det, der skal til,« siger hun.

Ifølge borgmesteren er kommunen allerede langt med indsatsen mod radikalisering, men lige netop i samarbejdet med civilsamfundet er der plads til forbedring.

»Hvis vi skal nå de unge bedre, end vi gør i dag, så skal vi nå endnu længere ud. Det er en proaktiv indsats fra lige netop organisationer som Dansk Islamisk Råd og moskeerne og imamerne, vi har brug for,« siger Anna Mee Allerslev.

»Civilsamfundet skal på banen, hvis vi skal problemet til livs,« tilføjer hun.

Københavns Kommune fordoblede sidste år midlerne til indsatsen mod radikalisering i byen til 7,2 mio. kr., som bl.a. går til initiativer til at få udsatte unge i job og uddannelse.

Udover den kommunale indsats i København er den nationale antiradikaliseringsindsats en integreret del af SSP-arbejdet i landets politikredse. Regeringen og oppositionen forhandler i øjeblikket om at øge indsatsen med 60 mio. kr., som bl.a. skal gå til at forstærke exitindsatsen, opkvalificere eksempelvis lærer og psykiatrisk personale, forebygge radikalisering på nettet og en hotline til bekymrede forældre og pårørende.