Københavnske kvinder er fødedygtige som sjældent set

En ny befolkningsprognose fra Københavns Kommune viser, at indbyggertallet bliver ved med at vokse. Væksten skyldes især flere fødedygtige kvinder, der føder flere børn.

Kvinder i København får flere og flere børn, viser ny befolkningsprognose fra Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Befolkningstilvæksten i København tager ingen ende i disse år. I 2017 forventer Københavns Kommune så­ledes, at der bliver 10.000 flere i byen, viser en ny befolkningsprognose. Og måske vil vi en dag kalde dem baby boomers.

En af de primære årsager til byens vokseværk er, at der fødes flere børn. I 2016 kom 10.091 københavnere til byen, hvilket er en stigning på cirka 500 næser i forhold til året før.

De mange nye børn skyldes dels, at der bliver flere og flere københavnere i den fødedygtige alder, når vi bliver flere indbyggere. Men også, at de får flere børn. Fertiliteten, der er en målestok for antal børn per fødedygtig kvinde, fulgte således en opadgående tendens og steg fra 1,54 i 2015 til 1,63 i 2016. Kun i 2010 var det tal højere siden 1988.

Overborgmester Frank Jensen er svært tilfreds med udviklingen.

»For mig er det fantastisk, at byen vokser, og at københavnerne får flere børn. Det ser jeg som udtryk for, at byen er en dejlig by at leve i og få børn i. Den er attraktiv for familierne med gode institutioner og skoler. Så rådhuset kvitterer selvfølgelig for familiernes ønske om at få børn og være børnefamilie i København. Beslutningen om at få børn er jo meget individuel. Men jeg er sikker på, at det har en positiv betydning for, om man bliver i København, at den er velfungerende, når man overvejer barn nummer to eller tre,« siger Frank Jensen.

Bemærkelsesværdigt er det også, at det især er kvinder med dansk oprindelse, der får flere børn. Hos kvinder med dansk oprindelse er fertiliteten steget fra 1.563 i 2014 til 1.710 i 2016. Hos indvandrerkvinder med vestlig baggrund er den steget en smule fra 1.268 i 2014 til 1.299 i 2016. Derimod er fertiliteten hos indvandrerkvinder med ikke-vestlig baggrund faldet fra 1.829 i 2014 til 1.660 i 2016.

»De kvinder, der har anden etnisk baggrund, begynder måske over tid at ligne kvinder med dansk baggrund mere – også i forhold til, hvordan man indretter sig familiemæssigt. Kvinderne i Danmark har jo også en tilknytning til arbejdsmarkedet, der er langt højere end mange andre steder i verden, og familier med anden etnisk baggrund begynder også at se, at det er godt for kvinderne, at mor også går på arbejde.«

USA, Italien og Tyskland

Den anden primære årsag til, at København vokser er et stort antal tilflyttere fra udlandet. Af den samlede befolkningsvækst på 11.000 i 2016 kom 4.446 til fra udlandet. På ti år er cirka 35.000 nye udlændinge kommet til fra især USA, Italien og Tyskland.

De seneste år har der været en tendens til, at der flytter flere fra København til resten af Danmark, end der flytter til. Den udvikling forventer kommunen ikke bare fortsætter, men forstærkes, så endnu flere flytter fra end til. København Kommunes befolkningsprognose bliver udarbejdet en gang årligt. Prognosen fra 2017 forløber over en periode på 15 år.