Københavnske borgmestre vil give bøder i festplagede områder

Med en ny politiaftale har København fået muligheden for at indføre et ordenskorps, der skal holde larmende festaber i ørerne. Korpset bør dog ifølge Københavns overborgmester have mulighed for at udskrive bøder.

Friheden på Nørrebro blev i foråret et tilholdssted for mange unge på grund af nedlukningen af barer og diskoteker. Arkivfoto: Tobias Kobborg Fold sammen
Læs mere

Det er afgørende, at der bliver mulighed for at udskrive bøder til de lidt for festglade i byen. Det siger to københavnske borgmestre.

Under coronakrisen i Danmark er historierne om fest og larm med jævne mellemrum dukket op, da diskoteker og spillesteder ad flere omgange har været lukket.

Men en ny politiaftale, som blev indgået tirsdag aften, får Københavns Kommune mulighed for at oprette et såkaldt ordenskorps af kommunale »tryghedsvagter«, der kan hjælpe politiet med at håndhæve regler, der forbyder affald i parker og byrum.

Et fornuftigt tiltag, siger fungerende overborgmester i København Lars Weiss (S), men det må ikke begrænse sig til en løftet pegefinger.

Ordenskorpset skal have muligheden for at hive bødehæftet op af lommen.

»Særligt i sommer var der for meget larm og affald på byens pladser og i parker, og det sled hårdt på naboerne. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til vores ønske om, at kommunale medarbejdere kan bistå politiet med at holde orden,« siger han i en pressemeddelelse.

I sommer skrev Berlingske, at klager og larm og støj – ofte i forbindelse med fester – var fordoblet.

Hos Københavns Politi modtog man pr. juni i år 191 klager mod sidste års 97 klager, en stigning på 97 procent, og hos Københavns Vestegns Politi fik man 387 klager fra marts til juni i år mod 190 sidste år, en stigning på 104 procent.

Samtidig opstod begrebet »piratfester« med nogle gange hundredvis af deltagere, som fik særlig bevågenhed af politiet under coronarestriktionerne, der i sommer dikterede, at man ikke måtte samles mere end 50.

»Men det giver kun rigtig mening, hvis medarbejderne også får mulighed for at stikke en afgift ud til dem, der larmer og sviner,« siger Lars Weiss.

Den udmelding bakkes op af Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard:

»Venstre har siden 2017 kæmpet for et kommunalt ordenskorps, der kan sikre mere ro og orden. Så jeg ser det som en stor sejr for københavnernes ve og vel, at det nu er lykkedes. Københavnerne har brug for den ekstra tryghed i samarbejde med det »rigtige« politi. Det har ikke mindst sommerens støj og ballade vist os,« siger hun.