Københavnske biblioteker tvunget til at holde lukket på grund af hærværk, tyveri og trusler

Det, der ellers bygger på tillid til borgerne, er blevet til det modsatte. Utryghedsskabende adfærd betyder, at de ubemandede åbningstider på en række biblioteker i København ikke kan forsvares på nuværende tidspunkt.

Mor og datter låner bøger på biblioteket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ganske enkelt ikke muligt at have de såkaldte ubemandede åbningstider på en række af Københavns biblioteker, som det ser ud lige nu. Det fortæller kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti.

»Vi har været nødt til at ændre åbningstiderne nogle steder, så der simpelthen lukkes tidligere, eller helt at gå tilbage til kun at have åbent, når der er bemanding på,« siger Carl Christian Ebbesen.

De ubemandende åbningstider er et tiltag, man har indført, for at borgerne kan benytte sig af en række af kommunens tilbud, også når personalet er gået hjem. Og det bygger på tillid. En tillid, man nu har måttet indsnævre på en række af Københavns biblioteker på grund af utryghedsskabende adfærd, hærværk, tyveri og trusler.

»Det er simpelthen så ærgerligt. Vi har netop valgt at udvide åbningstiden med de her ubemandede åbningstider, fordi vi tænker: »Hvorfor låse døren, når personalet går hjem, når folk egentlig bare burde kunne gå ind med deres sygesikringsbevis?« Og det har virket rigtig godt i de fleste af vores bydele. Men der er nogle områder, hvor folk har svært ved at kende forskel på dit og mit, og ikke rigtig forstår den her kultur om at, jamen, vi passer altså på vores fælles ting,« siger Carl Christian Ebbesen.

Et af de steder, der har været problemer, er Sundby Bibliotek, hvor grupper af unge har brugt biblioteket til alt andet end at låne bøger. Såvel har grupperinger af unge brugt biblioteket til at opholde sig, drikke alkohol og ryge cigaretter. Og det er til stor gene for de brugere, der benytter sig af biblioteket som det er tiltænkt, fordi det skaber utryghed.

»Der er nogle unge, der bruger det som alternativt værested. De er højrøstede og larmer måske en del, hvilket gør de andre brugere utrygge. Og så har de lavet lidt hærværk. Og det er klart, at det jo ikke går,« siger Bjarne Fey, der er områdechef for Amager Kultur.

Ifølge borgmesteren skal løsningen findes ved at etablere en gruppe af runderende vagter, der sørger for at komme rundt til de forskellige steder og lejlighedsvis holde vagt, hvor der er behov. Et sådant tiltag vil koste 20 millioner kroner over en 3-årig periode.

»I virkeligheden er det jo et forfald i vores samfund, at det skal komme hertil, hvor det ikke kan lade sig gøre at have åbent for borgerne. Jeg kan jo kun tænke mit om, hvem det er, der skaber problemerne, og det er rigtig frustrerende. Men vi må afsætte de ressourcer, der skal til,« siger Carl Christian Ebbesen.

Det er De Konservatives Jakob Næsager meget enig i. Han ønsker også et vagtværn, der kan foretage rundering i området. Men samtidig tror han ikke på, at man kan fortsætte med de ubemandede åbningstider i fremtiden.

»Man har jo været himmelråbende naiv. At tro, at man trygt kan lade nøglen sidde i låsen, er jo simpelthen for naivt. Jeg har endda hørt om, at hjemløse har overnattet de her steder. Derfor går vi også til budgetforhandlinger med et ønske om øget vagtrundering. Men jeg tror ikke, at man i en by som København kan have ubemandede åbningstider. Det kan man ganske enkelt ikke,« siger Jakob Næsager.