Københavnsk DJ dømt for at hacke kendisser

En 33-årig DJ er netop blevet dømt i Københavns Byret for at have hacket sig ind i privatlivet hos 49 personer, som han har kendt fra sin færden i det københavnske natteliv.

Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nu faldet dom i sagen, hvor en københavnsk 33-årig DJ er sigtet for at have hacket og snaget i 49 personers computere.

Retssagen var en tilståelsessag, og den 33-årige mand er nu blevet idømt fire måneders fængsel, heraf tre måneders betinget fængsel og en måned ubetinget. DJen skal desuden betale sagens omkostninger.

Han valgte kort efter domsafsigelsen at acceptere dommen.

Anklager havde lagt op til »ikke mindre end seks måneders fængsel« og gjorde det samtidig klart, at dommen skulle være ubetinget. Hun henviste til, at sagen kun i nogen grad har fortilfælde og derfor ville komme til at skabe en vis præcedens.

Forsvaren i sagen pegede på, at strafudmålingen burde være mellem 60 og 90 dages betinget fængsel, eventuelt med samfundstjeneste.

»Det var så let«

Før dommen spurgte anklageren blandt andet ind til, hvordan DJen fik adgang til computerne. Hertil svarede DJen, at han sendte en musikfil eller et billede, hvorefter programmet blev aktiveret. Han beskrev det som en trojansk hest.

»Jeg var drevet af en usandsynlig drenget nysgerrighed. Det var så let. Jeg kunne ikke lade være,« sagde den 33-årige.

Han fortalte videre, at der i starten var tale om »drengestreger«, som med tiden udviklede sig.

DJen erkendte at have kopieret billeder og dokumenter fra de personer, han havde inficeret.  Han downloadede typisk hele mapper, forklarede han.

Forsvareren spurgte, om DJen enten havde delt eller fået noget økonmisk ud af at hacke computerne. Det afviste manden. Han erkendte at have skaffet sig uretmæssig adgang til 47 ud af i alt 50 computere.

Hackede Mascha Vang

Sagen sendte sidste år chokbølger gennem Københavns mere festlige lag, efter det kom frem, at den i dag dømte mand havde plantet såkaldte trojanske heste i computerne hos en lang række personer i sin bekendtskabskreds.

De trojanske heste, som lignede uskyldige links, gav manden mulighed for f.eks. at kopiere ofrenes billeder og for at tænde webkameraer på deres computere. De gav ham også mulighed for at læse folks mails og deres aktivitet på Facebook og andre sociale medier.

DJen har været tiltalt for at have hacket et større antal personers computere. Flere af dem er kendte i offentligheden, herunder TV-personligheden Mascha Vang.

Hun har tidligere fortalt BT, at hun ikke kunne sove om natten, da sagen begyndte at rulle. Og at hun derfor ringede til personen, som nu er blevet dømt. DJen kaldte det drengestreger, men sådan ser Mascha Vang bestemt ikke på det.

»Det er så grænseoverskridende og krænkende, som noget kan være. Det føles som om, at jeg har haft indbrud i min sjæl,« sagde Mascha Vang til avisen.

Snageri stod på i et år

Sagen kom første gang frem i april sidste år, hvor magasinet Vice skrev, at den 33-årige DJ var blevet anholdt. Efterfølgende beslaglagde Rigspolitiets IT-afdeling mandens computere, som de undersøgte.

Snageriet af de mange computere stod ifølge sigtelsen på fra april 2013 til han blev anholdt et år senere. Strafferammen for paragraf 263 lyder på op til halvandet års fængsel og lyder:

»Med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder straffes den, der uberettiget skaffer sig adgang til en andens oplysninger eller programmer, der er bestemt til at bruges i et informationssystem.«