Københavns Zoo får ny isbjørneunge

Det er kun en af de to nyfødte isbjørneunger, der indtil videre har overlevet. De første 30 dage er kritiske.

Isbjørneungen Knut, som ses på billedet, opnåede på rekordtid stjernestatus, fordi han var den første isbjørneunge i Berlin Zoo i Tyskland i 33 år. Knut døde i 2011 kun fire år gammel, da den pludselig fik et anfald grundet en hjernebetændelse. (Arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Der er kommet et helt nyt medlem af isbjørnefamilien i Zoologisk Have i København. Det skriver København Zoo i en pressemeddelelse mandag.

Fredag eftermiddag fangede et overvågningskamera fra isbjørnens fødehule to fødsler fra den ene hunisbjørn. Den ene unge overlevede ikke. Men den anden dier og viser tegn på at være sund og rask, lyder det.

Zoolog Mikkel Stelvig glæder sig over, at det er lykkedes at få endnu en isbjørneunge.

»Isbjørnehunnen, der netop har født, har været i Zoo siden 2005 og er gennem årene blevet parret af to forskellige hanner - hidtil uden held.«

»Vi har også haft hende gennem flere dyrlægeundersøgelser i forsøg på at finde årsagen til, at hun tilsyneladende ikke kunne blive drægtig, og derfor er vi jo ekstra glade nu, hvor det alligevel er lykkedes hende at få en unge,« siger Mikkel Stelvig i pressemeddelelsen.

Det er blot anden gang i mere end 20 år, at Københavns Zoo har en isbjørnefødsel. Første gang var i december sidste år.

Også Aalborg Zoo kunne i sidste uge glæde sig over fødslen af tre isbjørneunger, hvoraf to er overlevet.

Og selv om den nyfødte unge i København Zoo dier, og den førstegangsfødende hunisbjørn udviser den helt rigtige adfærd, så er de næste to til tre uger stadig en kritisk fase, forklarer Mikkel Stelvig.

Det skyldes, at isbjørneunger blot vejer omkring 500 gram ved fødslen. Derfor er der en risiko for, at ungen ikke får tilstrækkelig med mad, eller at den eksempelvis bliver klemt af sin mor i den lille hule, siger zoologen.

»Vi ved, at mere end halvdelen af alle isbjørneunger ikke overlever de første 30 dage efter fødslen. Derfor er det helt afgørende, at vi sikrer mest muligt ro i og omkring fødehulen det næste stykke tid,« siger zoologen.

Ifølge Københavns Zoo bliver der født mellem 10 til 12 overlevende unger om året i det europæiske avlsprogram.

Der går desuden endnu to måneder, før ungen forlader fødehulen og kommer udenfor.

En af Københavns Zoos isbjørne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

/ritzau/