Københavns Universitet skal spare: »Ja, der bliver mindre valgfrihed for de studerende«

Humaniora på Københavns Universitet skal gennem store besparelser de kommende år, hvilket bl.a. betyder mindre udbud af uddannelser og tilvalgsfag.

Humaniora på Københavns Universitet skal spare stort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Studerende på humaniora på Københavns Universitet (KU) skal op til så få prøver som muligt, deres prøver skal bedømmes så billigt som muligt og af så få bedømmere som muligt, ligesom de studerende fremover vil blive tilbudt langt færre tilvalgsfag end i dag.

Det er nogle af konsekvenserne, efter at ledelsen på Det Humanistiske Fakultet (HUM) netop har præsenteret studerende og ansatte for endnu en sparerunde.

Fakultetet skal i alt spare 150 millioner kroner fra i år og frem til 2019. De 90 millioner er allerede udmeldt og indebærer bl.a. fyringer og lukning af ti uddannelser på såkaldte småfag.

Nu er turen altså kommet til de sidste 60 millioner kroner, og de indebærer bl.a. færre prøver og færre tilvalgsfag, oplyser dekan Ulf Hedetoft. Han tøver ikke med at kalde besparelserne for »alvorlige« og erkender, at de kommer til at »gå ud over bredden« på humaniora.

»Men vi vil være i stand til opretholde kvaliteten på de udannelser, vi bibeholder,« siger han og understreger, at de studerende stadig vil have et ugentligt timetal på minimum 12 timer på bachelordelen og otte timer på kandidatdelen.

De 150 millioner kroner svarer til mere end en femtedel af de offentlige bevillinger til HUM.

»Noget af det, vi kommer til at kigge på, er vores tilvalgsfag. Vi har op mod 200, og her er der et ret stort besparelsespotentiale,« siger ulf Hedetoft og oplyser, at der også vil blive færre frie emnekurser:

»En uddannelse udbyder måske 15 kurser på kandidatdelen i et givent semester.

Det kan være, det kun skal være halvdelen. Så ja, der bliver generelt mindre valgfrihed for de studerende.«

Besparelserne på 60 millioner kroner indebærer ifølge dekanen, at der »formentlig vil skulle skæres ned på medarbejderstaben i samme omfang som tidligere i år, da 85 stillinger blev sparet væk« i forbindelse med, at HUM tog fat på hele den 150 millioner kroner store spareøvelse. En øvelse, der også indebærer fusioner af institutter, og er udløst af, at HUM pga. dimensionering og nye optagelseskrav kan se frem til færre studerende, ligesom fakultetet mister penge pga. det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Så forskningen, uddannelsen og kvaliteten af kandidater bliver ikke forringet?

»Der vil pga. færre ansatte blive mindre forskning, men den vil ikke blive dårligere. Ikke som præmisserne er i dag,« siger han.