Københavns Universitet: Ministeren er på afveje

Bestyrelsen på Københavns Universitet afviser den hårde kritik fra videnskabsministeren i Penkowa-sag.

Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen i åbent samråd om Penkowa sagen. Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald

Sagen om den skandaleramte hjerneforsker Milena Penkowa er endt i en kontrovers mellem videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) og bestyrelsen på Københavns Universitet (V).

Ministeren retter tirsdag eftermiddag en "meget alvorlig kritik" af bestyrelsens håndtering af sagen, hvor hun mener, at der er "sket en række fejlskøn".

- Bestyrelsen er ikke enig i ministerens kritik, konstaterer bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen.

Tirsdag offentliggjorde bestyrelsen konklusionerne i en 700 sider lang rapport, som Kammeradvokaten har udarbejdet om sagsforløbet.

Denne indeholder visse kritikpunkter af ledelsen på KU med rektor Ralf Hemmingsen i spidsen. Nils Strandberg Pedersen mener, at bestyrelsen har behandlet kritikken efter bogen.

- Vi har forholdt os til samtlige kritikpunkter i Kammeradvokatens redegørelse om Penkowa-sagen, siger han.

Næstformand i bestyrelsen Claus Bræstrup giver sin udlægning af, hvorfor Charlotte Sahl-Madsen er gået i rette med KU-bestyrelsen i den prekære sag.

- Når der er sager, som ikke er gået, som man ønsker, at de skulle gå, så er det altid toppen, der bærer ansvaret. Det ansvar har hun så lagt på bestyrelsen, siger han.

Ministeren har nu varslet et skærpet tilsyn med universitetet. Claus Bræstrup er på nuværende tidspunkt ikke klar over, hvad dette konkret indebærer, men han tager umiddelbart Sahl-Madsens initiativ med sindsro.

- Nu vil hun følge med i, hvordan vi følger op på Kammeradvokatens kritik, og det har jeg ingen problemer med, siger Claus Bræstrup.

/ritzau/