Københavns Universitet melder Penkowa til politiet

Stjerneforskeren har angiveligt fabrikeret falske dokumenter og opdigtet drab på sin mor og søster.

For et år siden var Milena Penkowa en fremadstormende hjerneforsker. Nu er hun under anklage for fusk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Universitet melder hjerneforskeren Milena Penkowa til politiet for dokumentfalsk i forbindelse med opdigtede rotteforsøg, oplyser universitetet i en pressemeddelelse.

Weekendavisen kan fredag afsløre, hvordan Milena Penkowa angiveligt har fabrikeret falske dokumenter for at overbevise universitet om, at forsøgene i forbindelse med hendes disputats i 2003 var gennemført.

- Det ser ud som om, vi er blevet bedraget, og at dokumenterne, som vi fik kopier af i 2003, er konstruerede til formålet. Vi har derfor besluttet at politianmelde Milena Penkowa for dokumentfalsk, siger rektor Ralf Hemmingsen til Weekendavisen.

Tidligere interview med Penkowa: »Heldigvis kommer sandheden frem«

Ifølge avisen har Milena Penkowa fremstillet falske papirer, som skulle forestille at være fra et amerikansk firma. Dokumenterne fungerede som bevis for, at hun at havde udført de påståede rotteforsøg. Men firmaets direktør John Christer fortæller til Weekendavisen, at han aldrig har hørt om Milena Penkowa. Og  hans firma har aldrig været repræsenteret i Spanien, hvor rotteforsøgene ellers ifølge Penkowa foregik.

Milena Penkowas tilsyneladende lemfældige forhold til sandheden kommer også til udtryk i en skrivelse til bedømmelsesudvalget. Her skrev hun i forbindelse med afleveringen af sit forsvar for disputatsen, at hendes mor og søster var blevet dræbt.

- Onsdag den 14. maj forulykkede min mor og min søster i Belgien i bil, hvorefter jeg har brugt meget tid på hospitalet og især begravelsen, skrev Milena Penkowa.

Men ifølge Weekendavisen lever både mor og søster stadig. Moren stod endda på gæstelisten, da Penkowa i 2009 skulle have Eliteforsk-prisen overrakt af kronprinsesse Mary.

I pressemeddelelsen fra Københavns Universitet skriver rektor Ralf Hemmingsen:

- Jeg må desværre konstatere, at der nu er grundlag for en stærk mistanke om forfalskning af dokumenter i forbindelse med dele af Milena Penkowas forskning. Vi vil derfor anmelde det til politiet, så forholdet kan blive efterforsket.

Politianmeldelsen sker efter rådgivning fra Kammeradvokaten, og den er ikke KUs eneste træk:

Universitetet vil bede Penkowa og én af hendes spanske samarbejdspartnere om at trække en konkret videnskabelig artikel tilbage, hvor der er tvivl om forsøgsdata. Artiklen er publiceret internationalt i 2000.

Og samtidigt vil universitetet sammen med forskningsrådene beslutte, hvordan man bedst muligt  får gennemgået alle Penkowas forskningsresultater. Det skal ske med henblik på at afklare om eventuelt andre tidsskriftartikler skal trækkes tilbage eller overdrages til Udvalgene for videnskabelig uredelighed, UVVU.

Læs også: Universitet vil grave i Penkowas forskning

Det uafhængige udvalg, UVVU er nedsat af videnskabsministeren og har siden 1993 håndteret sager om uredelighed og har hjemmel i Lov om forskningsrådgivning mv.

- Der er begrundet mistanke om en helt usædvanlig hændelse, som ikke er set magen til på KU. Det kan vi ikke leve med. Selvom det kommer til at tage noget tid, er vi fast besluttet på at komme helt til bunds i sagen, fastslår Ralf Hemmingsen.