Københavns Universitet lader nye studerende gå fri af karakterer

Nye antropologistuderende på KU slipper som nogle af de første for at få karakterer på første semester. På statskundskab har de gode erfaringer med at droppe karaktererne – det giver øget fokus på faglighed.

Bedre feedback skal erstatte karakterer på første semester af antropologistudiet på Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De rundt regnet 100 nye studerende på antropologistudiet på Københavns Universitet (KU) kan se frem til et første studieår uden karakterer.

Studieledelsen på antropologi har således besluttet sig for at droppe karakterer til nye bachelorstuderende og i stedet give mere feedback for at få studerende til at tænke mere fagligt og akademisk i præstationerne frem for alene at tænke på høje karakterer.

Beslutningen er ikke mindst truffet af studie­lederen, Heiko Henkel. Den betyder, at de nye antropologistuderende ikke vil få karakterer i forbindelse med to større prøver.

Beslutningen kommer efter, at de på nabostudiet på Øster Farimagsgade i det indre København, statskundskab, gennem en årrække har haft positive erfaringer med ikke at uddele karakter på første semester. Dermed er de to studier blandt de første på de lange, videre­­gående uddannelser i Danmark til at droppe karakterer.

Ifølge ledelsen på KU står det de enkelte uddannelser frit for at gøre som antropologi og statskundskab, så længe de overholder studie­ordninger og eksamensregler.

Ifølge Heiko Henkel vil dette års nye studerende slippe for karakterer de første to semestre – fra næste år bliver det med en ny studieordning kun det første semester.

»Vi er ikke imod karakterer, og vi forventer, at vores studerende præsterer og leverer,« siger Heiko Henkel om antropologistudiet, hvor det direkte adgangskrav i år har været et gennemsnit på 10,8: »Vores oplevelse er, at mange nye studerende har svært ved at slippe tilgangen i gymnasiet, hvor det handler om at opfylde nogle krav og få så høje karakterer som muligt. På universitetet handler det om selv at sætte dagsordenen for det, man gør. Vi vil gerne, at vores studerende tør noget mere – tænke mere akademisk end på karakterer.«

Ifølge Heiko Henkel kan en begyndelse på at studieliv, hvor det alene handler om at bestå og modtage »substantiel feedback«, bidrage til at reducere den høje frafaldsprocent på omkring 20 på antropologi.

»Vi vil gerne skabe et rum, hvor studerende kan ankomme, orientere sig og dermed blive mere klar på studiet – et sted at begynde, hvorefter vi for alvor går i gang,« siger han.

Den karakterfrie studietid må ikke fylde mere end 30 procent af undervisningen og kan bedømmes med bestået/ikke bestået. Resten skal bedømmes efter 7-trinsskalaen.

»Det betyder, at der senere på studiet kan komme flere karakterbelagte prøver,« forklarer Heiko Henkel.

»Feedback bedre end karakterer«

På statskundskab ser studieleder Anders Berg-Sørensen kun fordele ved, at studerende på første semester siden 2012 ikke har fået karakterer.

»Vores studerende kommer ind med et stigende gennemsnit (direkte adgangskrav på 11,2 i karaktersnit i år, red.), men i bund og grund handler første semester om at blive fagligt og socialt integreret – ikke om at præstere og have rundsave på albuerne. Der er så meget nyt, unge skal forholde sig til. Nye fagligheder, nye måder at lære på,« siger  Anders Berg-Sørensen:

»Vores indtryk er, at de studerende er glade for det. De bliver bedre til at studere, til at samarbejde og til at tænke i andet end egne, individuelle præstationer.«

Det kan 21-årige Olivia Boesen bekræfte. Hun begynder nu på tredje semester på statskundskab og har dermed oplevet et første semester, hvor hun ikke blev bedømt efter 7-trinsskalaen, kun bestået/ikke bestået.

»I gymnasiet er der rigtigt stor fokus på gode karakterer, så man kan komme ind på drømmestudiet. Her på universitet er fokus på noget andet – faglighed og fordybelse – og så er det rart at begynde uden at skulle tænke på karakterer. For når man ikke har karakterer hængende over hovedet, så er der plads til fejl. Man bliver en bedre universitetsstuderende af det,« siger  Olivia Boesen:

»Jeg lærer rigtig meget af mine fejl. Det gjorde, at der var plads til, at jeg kunne begå fejl, og dermed lære mest muligt på første semester.«

Det med at få høje karakterer er dog »ikke noget, man bare lige lægger fra sig« efter gymnasiet, som hun siger.

»I stedet for karakterer fik vi på første semester feedback på alle opgaver. Det giver meget mere. En karakter siger i sig selv ikke noget om, hvad man har gjort rigtigt og forkert,« mener Olivia Boesen.

En ny studieordning på statskundskab betyder dog, at de studerende på første semester fra i år skal til en enkelt eksamen i det, der bliver kaldt »et lille fag«. Om det er kommet for at blive, kan Anders Berg-Sørensen ikke sige noget om:

»Det kommer an på erfaringerne de kommende år,« som han siger.

Ifølge vicedirektør for uddannelse på KU, Anni Søborg, arbejder universitetet løbende på at forbedre studielivet, reducere stress blandt studerende og sikre dem mere feedback. Derfor vil hun heller på forhånd afvise, at der fremover vil komme flere karakterfri studier på KU.

»Det bliver spændende at følge, hvad det giver på antropologi,« siger Anni Søborg.

Formanden for Danske Universiteter og rektor på DTU, Anders Bjarklev, oplyser, at han ikke har hørt om andre universitetsstudier uden karakterer.

»Vi har det ikke på DTU, og jeg tror heller ikke, vi skal have det,« siger han:

»Vi bruger karakterer som en indikation på, hvad de unge har fået ud af deres læring, og det er vi sådan set godt tilfredse med.«