Københavns Universitet: Ingen får jobbet uden kvindelige ansøgere

Bestyrelsen på Københavns Universitet tager om få dage stilling til en ny plan, der fastslår, at hvis ingen kvinder søger en stilling, så får ingen jobbet. KU-professor kalder planen bureaukratisk.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

»Der skal være mindst én person af hvert køn, der har søgt en stilling som videnskabelig medarbejder, før stillingen kan besættes.

Sådan lyder et af initiativerne i en ny plan, som bestyrelsen på Københavns Universitet ifølge Universitetsavisen skal tage stilling til 21. januar.

Hans Bonde, professor ved Københavns Universitet, vurderer, at planen betyder bureaukrati.

»Som jeg ser det, kommer det nok desværre til at betyde et stort bureaukrati, fordi man nok er nødt at genopslå en masse stillinger, og det kan også blive lidt ydmygende, hvis man skal have en kvinde velvidende, at hun er der mest som alibi og ikke som seriøs kandidat«.

Hans Bonde mener, at universitetet vil sende et signal med planen.

»Hvis beretningerne fra Universitetsavisen er korrekte, skal det efter min mening opfattes som et forsøg på at sende et klart signal om, at Københavns Universitet virkelig gerne vil have kvindelige forskere og gerne animere kvinder til at blive topforskere«.

KU-professoren mener ikke, handlingsplanen får den store betydning i forhold til, hvem der får et givent job.

»Jeg tror ikke, at det har den store effekt. Du kan ikke trylle kvinders interesse for forskellige forskningsfelter frem. Hvis du har et forskningsfelt, hvor kvinderne viser meget lav interesse, så vil planen ikke ændre på det,« siger han og tilføjer:

»En kvinde vil måske blive bedt om at ansøge i et felt, hvor der er en masse stærke mandlige ansøgere, fordi man ikke kan få ansættelsesproceduren til at køre, uden at der er en kvinde med. Så det bliver mere noget proforma, og kan vel også blive ydmygende for den kvinde, der skal være alibiet for, at det hele fungerer, som det skal«.

»Handlingsplan for kønsmæssig balance«, som den er døbt, afløser planen »Mangfoldig - flere kvinder i ledelse«. Den gamle plan opererede med millionbelønning til institutter og fakulteter, der ansatte kvindelige professorer. Det er slut i den nye plan, og det glæder Hans Bonde:

»Det er virkelig positivt, at man har afskaffet den meget radikale og problematiske belønningsplan, som har eksisteret siden 2008. Den betød, at der blev udbetalt millionbelønninger til institutter og fakulteter, der ansatte kvindelige professorer. Det har været ekstremt kontroversielt«.

Hans Bonde mener, at belønningerne har været skadelige - både for mænd og kvinder.

»Det er meget rosværdigt, at Københavns Universitet har indset, at det ikke dur med favoriseringer. Man kommer både til at ramme de talentfulde mænd, der ikke får en chance for at blive ansat som professorer, men man kommer også til at skade kvinderne - de risikerer at blive anset som et B-hold, fordi mange vil mene, at de ikke er blevet ansat i åben konkurrence, men på særligt favorable vilkår,« siger han og tilføjer:

»Nu mangler vi bare, at Aarhus Universitet og Det Frie Forskningsråd afskaffer deres kvindefavoriseringer.«