Københavns Stift får sin første nye kirke i årtier

Københavns sydhavn vokser. Derfor skal der opføres en ny kirke i området. Den første i 25 år i København. Prisen bliver 140 millioner kroner – købskontrakten på grunden underskrives i dag.

Sydhavnen i København går et stærkt stigende indbyggertal i de nybyggede boligområder, Teglholmen og Sluseholmen, i møde: Fra 6.000 i dag til over 21.000 i 2030, anslår Københavns Kommune. Så nu rykker også folkekirken ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver med havkig og højt til himlen, når folkekirken flytter ind i nye lokaler i Københavns sydhavn.

Således kommer den første nye kirke i Københavns Stift siden 1989 til at ligge på Teglholmen i Sydhavnen med vand til siderne, MAN Diesel som nabo og Skolen i Sydhavnen lige i nærheden.

Menighedsrådet i Sydhavn Sogn underskriver i dag købskontrakt på grunden og forventer, at den nye kirke kan slå dørene op engang i 2018. Hele herligheden med orgel, kunst og så videre vil løbe op i omkring 140 millioner kroner.

Det nye byggeri kommer efter flere kirkelukninger i stiftet. Lukningerne er blevet begrundet med, at der i de pågældende sogne enten ikke er eller i fremtiden ikke vil være tilstrækkkeligt med sognebørn til økonomisk at forsvare driften af dem.

Omvendt i Sydhavnen, hvor fremtiden vil byde på endnu flere indbyggere og dermed flere folkekirkemedlemmer. Prognoser fra Københavns Kommune fremskriver det nuværende indbyggertal for de nybyggede boligområder i sydhavnsområdet, Teglholmen og Sluseholmen, fra cirka 6.000 i dag til over 21.000 i 2030.

Der eksisterer allerede en kirke i Sydhavn Sogn, Frederiksholm Kirke i Kgs. Enghave. Den bliver dog ikke lukket, men vil i fremtiden kun fungere som såkaldt annekskirke.

De midler, der bliver frigivet ved at tage kirker ud af drift, skal ud over kirken i Sydhavnen også bidrage til at finansiere kommende nybyggerier af kirker i Nordhavn og Ørestad. Kommunen forventer, at befolkningerne i Sydhavnen, Nordhavn og Ørestad tilsammen kommer til at vokse med over 44.000 indbyggere de kommende 15 år.

Biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, glæder sig over nybyggeriet og beskriver kirken som »et levende hus, der skal være der, hvor mennesker bor og har brug for den«.

»Det er i høj grad tilfældet med den kommende kirke i Sydhavnen,« fortæller biskoppen.

De nyeste kirker i Københavns Stift er Husum Kirke fra 1977, Tingbjerg Kirke fra 1983 og Skelgaardskirken, der blev indviet sesks år senere. Den ældste kirke i København er i øvrigt Tårnby Kirke fra 1100-tallet.