Københavns sidste drosche er kørt

Københavns Hestedrosche har kørt sin sidste tur. Hestene er sendt på pension, og ejeren kommer til at savne turene.

Foto: Michael Bonnevie. Nu er det slut med hestedroscher i København.
Læs mere
Fold sammen

Hvis du har fornemmet, at noget mangler i det københavnske gadebillede, så har du ret.
Købehavns Hestedrosche ved Hans Jacob Wagner har nemlig smidt håndklædet i ringen og droppet sin 15 år gamle gesjæft med at køre folk, fæ og turister rundt i gaderne med sine ét- og tospands hestevogne. Byens eneste hestedrevne taxa.

Det er ikke tidens dårskab, regeltyranni eller byudviklingen med deraf følgende massiv og ikke hestevenlig trafik, der har taget livet af Københavns sidste droschekusk - fraregnet kuske, der kører fra oplandet ind til byen for at køre folk rundt

Det er såmænd Hans Jacob Wagners manglende indtjening på kuskerhvervet. Københavns Ejendomme og Indkøb, der ejer droschens og hans families hjemmeadresse på hjørnet af Sturlasgade og Kigkurren på Islands Brygge, har sagt lejemålet op. 140.000 kroner i gæld var ligegodt for meget for kommunen. Før i tiden havde Københavns Hestedrosche hovedkvarter ved Amalienborg og i Kødbyen.

Fra en byggeplads i Vanløse, hvor Hans Jacob Wagner for tiden tjener sine penge som tømrer, siger han:
»Det er forfærdeligt, at det måtte slutte. Jeg kommer til at savne det. Jeg har to gamle vogne, der er bygget inde i Store Kongensgade i 1900 og 1905. Med dem blev jeg jo en del af den gamle, historiske by. Det var pragtfuldt dengang. Lutter glade kunder og smil. Alene lyden af hestevogn er bevaringsværdig.«

Inden det i vinter for alvor gik skævt for Københavns eneste kapervogn - havde en støtteforening og specielt én venligtsindet drosche-elsker doneret 130.000 kr. til bevarelse af den nostalgiske hyrevognsgesjæft.

Men lige meget hjalp det. Kommunen har holdt fast på sit uagtet, at den autodidakte computergrafiker forsøgte det bedste, han havde lært, at skrabe penge sammen.

»Jeg kunne godt mærke på dem, at de bare gerne ville af med mig. Men man tænker jo ikke klart, når man sidder i sådan en situation,« fortæller Hans Jacob Wagner.

Om hvorfor han for femten år siden overtog droschekørslen fra sin forgænger, fortæller Hans Jacob Wagner, at han egentlig var imod, men hans daværende kone var kusk for forgængeren og insisterede på at overtage kørslen. Parret solgte deres bolig for at få penge nok. Men det var ikke tilstrækkeligt, så konen begyndte at køre bus. Da hun faldt for en anden, var der efter halvandet år ikke penge nok til at holde droschekørslen oven vande.

I dag står de gamle kreaturvogne, som har fungeret som hestestalde, tomme og øde hen i Snorresgade. Hvad grunden skal bruges til, har Københavns Ejendomme og Indkøb endnu ikke taget stilling til.

Hestene »Viggo Anton« og »Henning« plejer for tiden deres firbenede otium på en pension i Dianalund, på en rideskole og hos en ny ejer i Kongelunden.