Københavns Politi: »Vi kan jo godt se, at de stadig handler hash på Christiania«

Christianitternes rydning af Pusher Street har været et tilbageslag for de kriminelle, selv om hash fortsat handles på Fristaden, siger lederen af politiets indsatsgruppe mod hashhandel i København.

Tidligere kunne man på Christiania vælge og vrage mellem et utal af forskellige ulovlige cannabisprodukter i de mange boder i Pusher Street. Sådan er virkeligheden ikke længere i Danmarks mest berømte og berygtede hashgade, efter christianitterne 2. september brækkede træboderne ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fortsat ikke er opsat boder til hashsalg på Christiania.

Det har der ikke været, siden beboerne på Fristaden 2. september under stor medieopmærksomhed rev de omkring 30 træboder ned. Men hashen er der stadig.

»Vi kan jo godt se, at de stadig i et eller andet omfang handler hash derude. Både på Pusher Street og lidt på voldene omkring. Handlen har dog ikke spredt sig til resten af Christianshavn, som det ser ud nu,« siger Dannie Rise, leder af den særlige enhed mod hashhandel, Task Force Pusher Street, under Københavns Politi.

Ifølge taskforce-lederen har christianitternes rydning af hashgaden været et tilbageslag for de kriminelle. Fordi salget ikke længere er »så permanent i sit udtryk«, er pushernes udvalg også blevet begrænset, siger han.

»Forestil dig, at du før i tiden kom ud på Christiania og skulle købe tre gram i en bod. Så købte du måske også lige et par færdigrullede joints, og måske købte du også lidt hasholie, lidt hashkage eller noget skunk,« siger Dannie Rise:

»Men når pusheren løber rundt med en bæltetaske eller har det på en bakke, han skal kunne fjerne hurtigt, fordi vi kommer gående - som vi gør nu - nedad Pusher Street. Så bliver udvalget mindre, og vi har en fornemmelse af, at det har haft indflydelse på deres omsætning. Det er positivt for os og negativt for dem.«

Efter christianitternes sanering af Pusher Street udtrykte flere bekymring for, om handlen ville sprede sig til andre dele af byen.

Og det er til en vis grad sket, bekræfter Dannie Rise. Som leder af politiets Pusher Street-enhed står han også for indsatsen mod hashmarkedet i det øvrige København.

»Man skal forstå, at det her er et lukrativt marked med rigtig mange penge i. Vi er ikke så naive, at vi tror, at hashhandlen forsvinder, fordi man lukker Pusher Street,« siger han.

Dannie Riese understreger i den forbindelse, at målsætningen for Christiania i første omgang ikke alene handler om at bekæmpe hashhandlen.

»Det handler om at få skabt nogle forhold derude, som gør, at vi ligesom andre steder i byen kan komme ud og håndtere det. Før rydningen var der en opfattelse af Pusher Street som et helle, hvor de kriminelle havde overtaget noget af asfalten og gjort den til deres. Det vil vi gøre op med, og i dag kommer vi lige så tit på Christiania, som andre steder i byen, hvor der sælges hash,« siger Dannie Rise.

Nu hvor handlet alt andet lige er blevet mindre på Christiania, hvor i byen er handlet så rykket hen?

»Det overvåger vi løbende. Vi ser på, hvad vi får af henvendelser, hvad vi selv kan konstatere, og hvad vi hører i miljøet. Vand løber derhen, hvor det nemmest løber hen, og det er det samme med hash. Vores opgave er så at gøre det så besværligt som muligt for de kriminelle,« siger Dannie Riese.

Han forklarer, at Københavns Politi især fokuserer indsatsen mod de steder i byen, hvor handlen virker organiseret og skaber utryghed i området. Det gælder eksempelvis Nørrebroparken samt en håndfuld gadehjørner i især Nordvestkvarteret.

En stor del af bekymringen over situationen med et mere spredt cannabis-marked i København er en frygt for, at situationen kan eskalere eventuelle konflikter mellem kriminelle grupper om de mest lukrative salgssteder i byen.

Men ifølge Dannie Rise har det på nuværende tidspunkt ikke været tilfældet.

»Den situation, vi havde før rydningen 2. sept, og situationen i dag er på konfliktfronten den samme. Der vil altid være grupperinger, som bekriger hinanden, og det ændrer sig nok ikke,« siger taskforce-lederen og bemærker, at det »efterhånden mere eller mindre er et vilkår«, uanset hvilke kriminelle grupperinger der er tale om.

»De vil altid kriges. Når det handler om et så lukrativt marked, så vil man gå langt for at beskytte det, man har, eller få noget, man ikke har. Så er det sådan set ligegyldigt, om hashen bliver handlet på Christiania eller Nørrebroparken,« siger Dannie Riese.

Ved rydningen af Pusher Street 2. september reagerede Christianitterne på den forråelse af hashgaden, som de senere år ifølge flere kilder i miljøet er blevet hårdere og hårdere. Og som 31. august kulminerede, da en person med tilknytning til hashhandlen skød og ramte to betjente og en civil person.

Den ene betjent er i dag, tre uger senere, fortsat i kritisk tilstand. Gerningsmanden, Mesa Hodzic, kom ca. ni timer efter episoden i skudduel med Politiets Aktionsstyrke ved en adresse i Kastrup.

Mesa Hodzic blev i den forbindelse selv ramt af skud og døde senere af sine kvæstelser.