Københavns Politi fortryder »sigøjner-besked«: »En finke røg af panden«

Foto: Nikolai Linares

Københavns Politi har næsten 200.000 følgere på Twitter og bruger dagligt det sociale medie til alt fra efterlysninger til opdateringer om nattelivet og trafikken.

Twitter er blevet et vigtigt værktøj for ordensmagten, men nogle gange går det tilsyneladende lige stærkt nok. Mandag resulterede følgende tweet i en del undren og kritik fra flere brugere.

Spørgsmålene er mange. Hvorfor skriver politiet ikke ordet fuldt ud? Hvorfor skriver de sigøjnere med »z«? Og hvorfor vil de overhovedet skrive sigøjnere, der generelt anses for at være en nedladende betegnelse for den befolkningsgruppe, der normalt omtales som romaer.

Her er et par eksempler på reaktionerne på Twitter:

»En 'perle' af et tweet, hvis man ikke synes @KobenhavnPoliti taler pænt om folk.«

»Ziggy Stardust?«

»Zindy Laursen?«

»Si, er også ja på spansk.«

»Zi? Zigøjnere? Altså ikke den klassiske mørke indvandrer udlænding. Men europæiske lyse EU-grænsegængere? #zirkusnemo.«

På Facebook er tonen hårdere, og flere pointerer, at den politiske korrekthed er ved at tage overhånd, og at »man skal kalde en spade for en spade«.

Det undrer især denne bruger: »Lad mig lige samle op på kommentarerne i tråden her: Når politiet efterlyser en 50-årig dansk mand fra Ringkøbing for en trafikforseelse, så er det tilsyneladende helt ok, hvis de for eksempel skriver 'En halvgammel bonderøv mistænkt for at køre standerstiv i bil'. For en halvgammel bonderøv er jo præcis, hvad han er, ikke? Og at forlange en mere høflig tone fra politiet ville bare være jammerlig politisk korrekthed, ikke?«

Tirsdag formiddag erkendte Københavns Politi, at der var »røget en finke af panden«.

Til TV 2 siger vicepolitiinspektør Peter Buhl, at det er en uacceptabel måde at kommunikere på, og at han vil tage en snak med de personer, der normalt bestyrer Københavns Politis Twitter-konto.

»Jeg vil selvfølgelig indskærpe, at når vi kommunikerer til vores borgere, så gør vi det i et pænt og et ikke stereotypt sprog.«