Københavns overborgmester efter historisk nederlag: Det er et magtspil i dansk politik, mange er trætte af

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

I Politiken reflekterer overborgmester Sophie Hæstorp Andersen over det politiske nederlag på Københavns Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I denne weekend afholder Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet årsmøde, hvilket allerede har fyldt en del i nyhedsbilledet.

DFere langede blandt andet ud efter Inger Støjberg og DF-afhoppere, mens der endnu engang blev stillet spørgsmål om et kommende folketingsvalg.

Men det prellede af på Mette Frederiksen (S), at der var 17 dage til deadline for De Radikales trussel om at vælte hende som statsminister, hvis hun ikke har udskrevet valg ved Folketingets åbning. Hun havde kort sagt intet nyt at sige.

I hovedstaden er der bøvl med et omstridt universitetsbyggeri, og overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) reflekterer over det nederlag, der fandt sted ved budgetforhandlingerne blandt partierne på Københavns Rådhus.

Og apropos penge, så står det uafhængige ekspertorgan, Klimarådet, nu til at miste en stor del af sin bevilling.

Men vi starter med salget af ulovlige e-cigaretter på sociale medier.

Sælger kommer med advarsel

22-årige Mads, som Berlingske har talt med, har ulovligt solgt nikotinholdige puff bars på sociale medier.

Nu kommer han med en advarsel til forældre og unge mennesker.

Siden 1. april 2022 har det været ulovligt at sælge e-cigaretter med fremtrædende duft eller smag.

Men det har ikke stoppet salget af såkaldte »puff bars« og »elf bars«, som er farverige enegangs-e-cigaretter med smag.

Den nye trend omkring puff bars og elf bars spredes i høj grad på sociale medier som TikTok, hvor både sælgere og købere deler videoer med nikotinprodukterne.

Læs Mads’ advarsel på Berlingske her.

Omstridt universitetsbyggeri udskudt igen

Det skandaleramte universitetsbyggeri Niels Bohr Bygningen skulle have stået klar i 2016, men er blevet forsinket endnu engang.

Det bekræfter Vejdirektoratet og Københavns Universitets vicedirektør, Uffe Gebauer Thomsen.

»Det er mærkværdigt, at man som ansvarlig bygherre laver en plan, der ikke kan bruges til noget,« siger Uffe Gebauer Thomsen med henvisning til Vejdirektoratet, der overtog posten som bygherre fra Bygningsstyrelsen i 2017.

DR skrev i oktober sidste år, at prisen på byggeriet så ud til at lande på cirka 4,3 milliarder kroner i stedet for den oprindeligt budgetterede pris på cirka 1,8 milliarder kroner.

Nu er der sat en ny dato for, hvornår universitetet kan få overdraget hele bygningen.

Læs hele historien på Berlingske her.

Københavns overborgmester efter nederlag: Enhedslisten manifesterer sin styrke

Enhedslisten fik i sidste uge opmærksomhed, da de udnyttede positionen som det største parti i Københavns Borgerrepræsentation til at indgå en opsigtsvækkende budgetaftale.

Sammen med De Konservative, Alternativet, De Radikale, Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti blev der blandt andet indgået en aftale om skattelettelser. SF var ikke med. Og så var det første gang, en sådan aftale blev indgået uden om Socialdemokratiet, der historisk har siddet tungt på magten i Københavns Kommune.

I Politiken reflekterer Sophie Hæstorp Andersen over det politiske nederlag, og hun bliver spurgt om, hvilke tanker hun har gjort sig om, hvorfor Enhedslisten ville have et ønske om at sætte hende og Socialdemokratiet til vægs.

»Det kan både være i forhold til rådhuset, men det kan også være landspolitisk. Det kan jeg ikke vide. Jeg tror, at det er den type magtspil i dansk politik, som mange er trætte af. Og jeg tror, at de, der har stemt på Enhedslisten, havde en forventning om, at når de var blevet det største parti, skulle der være et stærkt samarbejde om at sikre mere velfærd og klima. I stedet er det første, der sker, at Enhedslisten manifesterer sin styrke ved at give skattelettelser,« siger hun til avisen.

Her præsenterer S og SF også deres eget forslag til et budget for København, der ikke indeholder skattelettelser, men en større reduktion i CO2-udslippet end Enhedslistens aftale.

Det kan du læse mere om i Politiken her.

Klimavagthund står til at miste stor del af budgettet

I Information kan man læse, at det uafhængige ekspertorgan, Klimarådet, står til at få skåret to tredjedele af sit budget fra 2024.

Ifølge rådets formand, Peter Møllgaard, vil det betyde, at de vil miste medarbejdere, og analyserne bliver af en ringere kvalitet.

»Enhver kan se, at det reelt vil være umuligt for Klimarådet at leve op til de opgaver, vi har fået af Folketinget, hvis ikke bevillingen følger med. Og det ville være uansvarligt af mig som formand for rådet at påstå noget andet,« siger Peter Møllgaard.

Rådets bevilling har siden 2020 været på 24-25 millioner kroner årligt. Nu står den til at falde til 9,3 millioner i 2024, 9,1 millioner i 2025 og 8,9 millioner kroner i 2026, viser et bilag udleveret til Folketingets finansudvalg ifølge Information.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) oplyser, at Klimarådet skal have ressourcer, der passer til de opgaver, rådet er blevet stillet.

Læs artiklen her.

Det sker i dag:

Kultur: Lauritzen Fonden skal uddele Danmarks ældste og største skuespilpris, Lauritzen-prisen.

Politik: Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet afholder fortsat årsmøde.

Udland: Donald Trump taler på valgmøde i Ohio i forbindelse med den igangværende valgkamp forud for efterårets midtvejsvalg.

Udland: Borgerne i Storbritannien er opfordret til at holde et minuts stilhed – »a national moment of reflection« – for dronning Elizabeth. Det vil ske klokken 21.00 dansk tid.