Københavns nye bydel får grønt lys

En helt ny, bæredygtig og CO2-neutral bydel er rykket nærmere. Nordhavn får 40.000 beboere, 40.000 arbejdspladser og masser af vandsport.

Først kom Ørestaden og havnefronten. Nu kommer Nordhavn - på det nordøstlige Østerbro ud til vandet.

Medlemmerne af Københavns Borgerrepræsentation blev i går enige om et nyt forslag til en lokalplan for bydelen.

Billedserie: Sådan skal den nye bydel i Nordhavn se ud

I første omgang skabes der i Indre Nordhavn plads til 350.000 etagemeter blandet bolig og erhverv. Det svarer til 7.000 arbejdspladser og boliger til 2.500 mennesker. På sigt skal Nordhavn huse 40.000 beboere og 40.000 arbejdspladser. Det skal være en bæredygtig og C02-neutral bydel og et helt nyt udflugtsmål for vandhunde. Ved havnen skal der være kajer, promenader og mulighed for vandsport.

- Det er et fantastisk eksempel på, hvordan et gammelt henlagt område helt kan ændre funktion og karakter, siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) bl.a. i en pressemeddelelse.

Milepæl

Lokalplanforslaget skal nu i offentlig høring, og omkring årsskiftet kan grundsalget gå i gang.

Adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen, By & Havn, der står for udviklingen af den nye bydel, kalder forslaget til en lokalplan for en milepæl.
 
- Man kan sige, at Nordhavnsudviklingen hidtil har været et ’projekt’, men vedtagelsen peger frem imod det konkrete arbejde med at udvikle bydelen. I By & Havn har vi forberedt os siden selskabets oprettelse i 2007 på dette arbejde, og vi glæder os til at komme i gang, siger han.

København vokser

Udviklingen af København sker samtidig med, at hovedstaden i den grad vokser. I 2025 vil der være 100.000 københavnere flere end i dag, der både skal have et sted at bo og arbejde.

Billedserie: Sådan skal den nye bydel i Nordhavn se ud
 
- Den stærke befolkningstilvækst i København i de kommende år gør det endnu vigtigere, at vi sørger for, at københavnere og tilflyttere har attraktive kvarterer at bosætte sig i. Samtidig får København endnu et godt kort på hånden til at tiltrække videnstunge virksomheder, siger
overborgmester Frank Jensen om planerne for den nye bydel.

Den internationale projektkonkurrence for Nordhavn blev afgjort for over to år siden. Arkitektfirmaerne Cobe, Sleth og Polyform samt ingeniørfirmaet Rambøll er rådgivere for By og Havn og Københavns Kommune.

På sigt forventes en metro til Nordhavn.