Københavns kvinder fri for overgreb nytårsnat

Sagen om »slikkemanden« betyder, at Københavns Politi allerede havde placeret "krænkelser mod kvinder" højt på dagsordenen.

Læs mere
Fold sammen

Historierne om, hvordan kvinder er blevet krænket og befamlet i Køln og flere europæiske storbyer, er gået verden rundt.

Herhjemme har Københavns Politi dog umiddelbart ingen indikationer på at lignende episoder skulle have fundet sted nytårsaften.

»Vi har i Københavns Politi ikke oplevet hændelser som den, der udspillede sig i Køln. Nytårsnat i år var blandt de rolige,« oplyser Jørgen Skov, chefpolitiinspektør i Københavns Politi.

I efteråret blev Københavns ramt af en lang række sager, hvor samme gerningsmænd angiveligt krænkede mindst 23 kvinder på Nørrebro eller Østerbro. Gerningsmanden havde en særlig fremgangsmåde, hvor han tog kvinder på brysterne og slikkede på deres hud.

En 33-årig, albansk mand er blevet anholdt i sagen og sigtet for to voldtægtsforsøg og tre tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Politiet mener at kunne koble manden sammen med flere angreb i de kommende uger.

Den sag betød, at Københavns Politi gjorde krænkelser mod kvinder til et særligt fokusområde allerede inden hændelserne i Køln.

»Et eksempel på dette er vores indsats i efteråret, hvor vi efterlyste, at alle, der havde været udsat for overgreb eller forsøg derpå, kontaktede os,« siger Jørgen Skov.

Ifølge chefpolitiinspektøren gav det en række henvendelser, der efterfølgende førte til både sigtelser og anholdelser.

Anmeldelser på samme niveau

Episoderne fra Køln og flere europæiske byer har sat gang i en større debat om overgreb på kvinder og kvindesyn i multikulturelle samfund. Også i Danmark.

Overgreb, som dem man så i Køln, synes dog ikke at være et problem i Danmark.

Det betyder dog ikke, at problemet ikke findes. I 2014 blev der anmeldt 526 tilfælde af »blufærdighedskrænkelse ved beføling,« som det hedder hos Danmarks Statistik. Heraf blev 492 af anmeldelserne indgivet af kvinder.

Gennemsnitsligt har antallet af anmeldelser ligget på 530 anmeldelser fra begge køn årligt over de seneste ti år.

Antallet af domme for blufærdighedskrænkelse lå på 84 domme sidste år, et stykket under de seneste ti års gennemsnit på 107 domme om året.