Københavns Kommune: Vi kunne ikke forhindre drab på bosted

Arbejdsmiljøklagenævnet fastholder tre strakspåpud mod det socialpsykiatriske bosted Ringbo efter drabet på en medarbejder i 2013. Socialforvaltningen er uforstående over for afgørelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør ikke kunne ske, at en sosu-assistent bliver dræbt af en skizofren patient, som det skete i februar 2013 på det socialpsykiatriske bosted Ringbo i Bagsværd.

Men de strakspåbud, som Arbejdstilsynet udstedte - og som Arbejdsmiljøklagenævnet efterfølgende har valgt at fastholde - giver ikke mening, mener Anette Laigaard, der er direktør i Københavns Socialforvaltning.

»Vi tager naturligvis Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse til efterretning. Men vi er stadig uforstående over for afgørelsen og finder det ærgerligt, at helt uforudsigelige og tragiske hændelser som drabene på Saxenhøj og Ringbo skal ende i bøder. Det giver ikke mening, når man ikke har kunnet forudse eller forhindre drabene,« siger hun i en skriftlig kommentar.

På bostedet Saxenhøj i Sakskøbing dræbte en 28-årig psykisk syg beboer ifølge sigtelserne en socialrådgiver og en læge med en kniv i maj.

Arbejdstilsynets strakspåbud går blandt andet ud på at sikre de ansatte hurtig og effektiv hjælp og at sætte fokus på beboernes adgang til knive i køkkenerne.

Påbuddene førte til, at Arbejdstilsynet politianmeldte Københavns Kommune med et bødeforlæg. Københavns Kommune er uforstående over for både påbud og bødeforlæg og pointerer, at den dræbte sosu-assistent på Ringbo bar alarm, fik hjælp fra kolleger få sekunder efter overfaldet, og at beboerne har fri udgang og selv kan købe knive.

Samtidig pointerer kommunen, at Arbejdstilsynet aldrig før har rejst kritik omkring beboernes adgang til knivene i køkkenet, og at der desuden var foretaget en lægelig risikovurdering af gerningsmanden, som aldrig tidligere har reageret aggressivt.

Til gengæld understreger Anette Laigaard, at man i Københavns Socialforvaltning er glade for, at Arbejdstilsynet har nedsat et rejsehold, der skal specialisere sig i de vanskelige sager på social- og psykiatriområdet.

»Det er vigtigt, at der er stor faglig viden om arbejdet med denne gruppe borgere,« siger hun.