Københavns kommune taber til bilister i retssag: Skrev uberettigede p-bøder

Bilister i København kan nu se frem til lempede parkeringsregler. Østre Landsret har afgjort, at Københavns kommune har kørt en uretmæssig dobbeltordning, der skal rettes op.

Københavns kommune har kørt en dobbeltordning for parkering i byen, konkluderer Landsretten.Nu skal de betale bøder tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Kommunen har indtil nu krævet, at bilister i København både skulle betale for deres parkeringsplads og sætte p-skiven på tidsbegrænsede parkeringspladser. Det skabte forvirring hos mange bilister, der måtte drage hjem med en bøde. Afgifterne var uberettede, konkluderer Landsretten.

Tilbage i 2013 klagede FDM, Forenede Danske Motorejere, over dobbeltordningen. Sagen kom først i fogedretten, hvor Københavns kommune vandt. Det gentog sig ikke, da sagen kom for Landsretten.

I kendelsen fra Landsretten fremgår det, at bekendelsen om p-skiver »må fortolkes således, at der på steder med tidsbegrænset parkering ikke kan stilles krav om anvendelse af parkeringsskive, hvis der stilles krav om parkeringsbillet.«

FDM blev involveret i sagen, da en af foreningens medlemmer fik en bøde i Indre København, på trods af at han havde betalt for sin parkering. Han havde misforstået p-skiltet og havde derfor ikke sat sin p-skive, skriver FDM i en pressemeddelelse.

»De færreste regner med, at man skal have både p-billet og sætte p-skiven, og skiltningen har ikke gjort det nemmere for bilisterne at forstå, at der har været tale om en dobbeltordning. Derfor er vi selvfølgelig meget tilfredse med, at landsretten giver os medhold i ordningen ikke er lovlig,« siger Lennart Fogh, advokat og afdelingschef i FDMs juridiske rådgivning i meddelelsen.

Københavns kommune oplyser i en pressemeddelelse, at de ikke vil anke sagen. De er derimod i gang med at identificere de bilister, der har betalt uretfærdige bøder.

»Vi forventer selvfølgelig, at Københavns Kommune selv tager initiativ til at tilbagebetale penge til de bilister, der har fået en afgift for ikke at sætte p-skiven. Sker det ikke, står vi selvfølgelig klar til at hjælpe,« siger Lennart Fogh.