Københavns Kommune på anklagebænken for skraldebilsulykke

Onsdag begynder sagen om den løbske skraldebil, der i 2012 dræbte en 63-årig mand på Strøget i København. Både chaufføren og Københavns Kommune nægter sig skyldige i tiltalen for uagtsomt manddrab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mere end et år siden blev en 63-årig amerikansk mand kørt ned og slået ihjel af en miniskraldebil, der satte i gang uden chauffør, på Strøget i København. En større efterforskning og tekniske undersøgelser blev siden gennemført, og i februar i år stod det klart, at anklagemyndigheden sigter både Københavns Kommune og chaufføren, der var væk fra skraldebilen på ulykkesstidspunktet, for uagtsomt manddrab.

Onsdag begynder sagen i Københavns Byret, hvor repræsentanter for begge tiltalte parter vil nægte sig skyldig.

Kommunen har tidligere erkendt at have overtrådt Færdselsloven, fordi skraldebilen havde en defekt sædekontakt, og har desuden erkendt sin erstatningspligt i den sammenhæng. I august blev kommunen imidlertid tiltalt for yderligere brud på loven i forbindelse med den løbske skraldebil.

»Der er kommet et tillægsanklageskrift i august i år mod Københavns Kommune for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven. Det er en overtrædelse i relation til de tekniske hjælpemidler, i det her tilfælde skraldebilen, som ikke har været fuldt forsvarlig. Tillægstiltalen ligner i store træk tiltalen for brud på Færdselsloven,« siger senioranklager Charlotte Møgelhøj fra Københavns Politi.

Selv om der er tale om en sigtelse for uagtsomt manddrab med en strafferamme på op til otte år, kræver anklagemyndigheden ifølge Charlotte Møgelhøj blot en bødestraf.

»Vi vil gå efter en bødestraf til Københavns Kommune, og i forhold til tiltalen mod chaufføren ønsker vi fortsat en bødestraf og en betinget frakendelse af førerretten,« siger Charlotte Møgelhøj.

Dødsulykken fandt sted onsdag 29. august 2012, da føreren af en af kommunens eldrevne skraldebiler var væk fra sin bil. Pludselig begyndte skraldebilen at køre af sig selv og styrede direkte ind i en menneskemængde, heriblandt den amerikanske turist.

Der forventes dom i sagen mandag 25. november.