Københavns Kommune krævede 17,5 millioner kroner for meget for at feje fortove

Kommunen opkrævede 17,5 millioner kroner for meget for renhold af fortove i 2016 og 2017.

Københavns Kommune har indkrævet 17,5 millioner kroner for meget for renhold af fortove i 2016 og 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune har opkrævet 17,5 millioner kroner for meget for renhold af fortove. Derfor indstiller forvaltningen nu til, at pengene bliver betalt tilbage.

»Det er stærkt beklageligt, at grundejerne har betalt for meget for renhold af fortovene i to år. De penge skal grundejerne naturligvis have tilbage. Jeg ser derfor frem til at drøfte forvaltningens anbefaling med de andre udvalgsmedlemmer,« oplyser teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) i en pressemeddelelse.

Teknik- og Miljøforvaltningen konstaterede i foråret 2018, at de priser, som grundejere i den såkaldte fortovsordning blev opkrævet, var for høje i forhold de udgifter, forvaltningen havde i forbindelse med arbejdet.

De beløb, som Teknik- og Miljøforvaltningen opkræver, må ikke overstige de udgifter, der er forbundet med opgaven. Derfor har forvaltningen gennemført en undersøgelse af udgifter samt indtægter i ordningen fra 2011 og frem.

Ifølge undersøgelsen har en række effektiviseringer af driften ført til reducerede udgifter i fortovsordningen fra 2015 – dog uden at dette er slået igennem i priserne til grundejerne i 2016-2017. Derimod har grundejerne betalt for lidt i perioden 2011-2015.

Kommunen har opgjort et tilbagebetalingskrav på 6,8 mio. kr. for 2016 og 10,8 mio. kr. for 2017. Derimod gav kommunen ifølge undersøgelsen en rabat på 27 millioner kroner i perioden 2011 til 2015.

Kommunen: Drejer sig blot om to år

Fra 2015 og frem skulle myndigheder, når de stod for vedligeholdelse af veje, indhente flere tilbud for at sikre borgerne den bedste pris. Dette skete i Københavns Kommune først i 2018.

Undersøgelsen, der er foretaget af en ekstern advokat, konkluderer, at kommunen ikke havde pligt til at sende renhold af fortovene i udbud i 2015. Derfor vurderer advokaterne, at kommunen alene skal tilbagebetale grundejerne for de besparelser, der er opnået som følge af gennemførte effektiviseringer.

Teknik- og Miljøudvalget skal om en uge tage stilling til sagen. Herefter vil tilbagebetalingen til de lidt mere end 4.000 matrikler, der er omfattet af ordningen, ske automatisk.