Københavns Kommune har anvendt 200.000 kroner på morgenvækning

19 elever i Københavns Kommunes skoler har gennem halvandet år modtaget morgenvækning på det offentliges regning. Resultaterne spænder umiddelbart fra succes til fiasko.

Arkivfoto: Det lykkedes for syv af de 19 skoleelever at reducere deres fravær til nul procent, fire af dem halverede deres fravær og to nedbragte deres med tyve procent. Hos de øvrige seks var der ingen ændring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Gennem halvandet år har Københavns Kommune anvendt 200.000 kroner på såkaldt »morgenvækning« af 19 skoleelever med bopæl på  Østerbro. Det oplyser TV 2 Lorry.

Formålet har været at nedbringe skolefraværet for socialt udsatte unge, og da de 19 børn havde et fravær på 10 og helt op til 100 procent, blev de fundet egnede til ordningen.

Resultaterne af den dyre morgenvækning har dog været blandede. I den pågældende periode - fra januar 2015 til juni 2016 - lykkedes det syv af børnene at reducere fraværet til nul, mens fire halverede fraværet og to nedbragte det med 20 procent. Blandt de resterende seks skoleelever var der ingen ændring i fraværet at spore.

Ifølge TV 2 Lorry oplyser Københavns Kommunes Socialforvaltning, at børnene har været en del af ordningen i to til fire måneder ad gangen. Socialborgmester Jesper Christensen (S) oplyser dog, at der ikke er noget til hinder for, at eleverne kan deltage i ordningen flere gange, såfremt behovet er til stede.

Jesper Christensen betegner ordningen som både succesfuld og billig. Også Heidi Wang fra Liberal Alliance mener, at de 200.000 kroner er »små penge i det store hele«, men hun stiller sig dog kritisk over for, at elever kan være en del af ordningen i længere perioder.

»Hvis man bliver vækket i tre måneder, må det være nok. Og er det overhovedet morgenvækning, som er vejen frem, hvis man skal lære børn at tage vare på sig selv,« siger Heidi Wang til TV 2 Lorry.