Københavns Havn forurenet: Ledte toiletvand direkte ud i havnen

Alt for høje niveauer fundet for anden gang i år. Synderen er lokaliseret og leder på højtryk efter udslippets kilde.

Arkivfoto: Langebro i København set søndag den 7. maj 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Københavns Kommune har igen fundet »meget høje« niveauer af bakterierne E. coli og intestinale enterokokker i hovedstadens havn.

De to slags bakterier findes i tarmen hos mennesker og dyr og er ikke specielt farlige i sig selv - men kan være indikation på tilstedeværelsen af sygdomsfremkaldende virus og bakterier.

Fundet er det andet af sin art på tre måneder.

Kommunen hentede i august måned vand op fra Sandkaj i Nordhavn og opdagede koncentrationer på 7.100 MPN/100 ml for E. coli og 2.000 MPN/100 ml for intestinale enterokokker, oplyser fagbladet Ingeniøren.

Niveauerne burde i begge tilfælde ligge under 15 MPN/100 ml.

By & Havn ejer hovedledningerne i området og gik straks på jagt efter årsagen til den ulækre forurening.

Synderen viste sig som en ejendom med afløb fra bygningens toiletter koblet direkte på regnvandsledningen.

»Det var ret nemt at finde ud af," siger anlægschef og havnebygmester Hans Vasehus fra By & Havn. "For toiletvand farver vandet - så man kunne umiddelbart konstatere, hvor det kom fra.«

Flere fejl blev fundet og udbedret i de følgende uger. Kommunens næste målinger var stadig bedre og røg 8. november under grænsen for det sundhedsskadelige.

Umiddelbart en lovende nyhed for de mange, der har ventet i længsel på åbningen af Sandkajs havnebadezone.

Men mandag i sidste uge var den gal igen: En kontrolmåling viste niveauer på hele 10.000 MPN/100 ml, altså flere bakterier end nogensinde.

De relevante ledninger bliver nu spærret af - sådan at stedets bygherrer får mulighed for at lede efter fejlene i rørføringen.

By & Havn har samtidig været overrasket over et fund af beton i kloakkerne og måtte spule ledningerne fri for det uvelkomne materiale på bygherrens bekostning.