Københavns folkeskoler dumper i integration

Den årlige opgørelse over integrationsindsatsen i København, det såkaldte Integrationsbarometer, dumper københavnske folkeskoler. Skolerne formår ikke at hæve niveauet blandt elever af anden etnisk herkomst end dansk. Integrationsborgmester kalder udviklingen frustrerende.

Integrationsbarometeret måler otte hovedmål for integrationsindsatsen i København. Barometeret viser, at tosprogede elever i københavnske folkeskoler halter bagefter deres etnisk danske klassekammerater.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tosprogede elevers karakterer er i frit fald, og lever ikke op til København Kommunes målsætninger om at hæve niveauet blandt tosprogede i de københavnske folkeskoler.

Snittet for tosprogede ligger på sølle 4,96, mens deres etnisk danske klassekammerater scorer 6,41 i gennemsnit.

Gabet mellem etnisk danske elever og deres tosprogedes venners karaktergennemsnit er dermed på sit højeste niveau i mange år. Hele 1,5 karakterpoint halter de tosprogede elevers karakterer i gennemsnit efter deres etnisk danske klassekammerater.

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev kalder problemet stort og efterspørger en tidligere og mere målrettet indsats over for de tosprogede børn.

"Vi skal sætte ind allerede i vuggestuen og børnehaven med bedre sprogscreening og hjælp til de børn, der har brug for det. Vi skal også være langt bedre i folkeskolerne, her har jeg store forventninger til folkeskolereformen, som giver mulighed for ekstra undervisning."

Drengene klarer sig værst

Allerværst ser det ud blandt de tosprogede drenge. Her ligger gennemsnittet nemlig helt nede på 4,66, mens de tosprogede piger kan præstere karakteren 5,28 i gennemsnit.

Socialdemokraternes Beskæftigelses- og Integrationsordfører i Borgerrepræsentationen, Lars Aslan Rasmussen, kalder udviklingen for "katastrofal."

" I min optik er det her et udtryk for et større problem. Vi ser en stadig mere opdelt by mellem etniske danskere og indvandrere. De her problemer opstår, når vi ikke løfter hinanden."

Integrationsbarometeret er vedtaget af Københavns Kommune som led i kommunens integrationspolitik. Otte hovedmål måler integrationsindsatsen i København.

Målene er blandt andet en styrkelse af folkeskoleelever, flere indvandrere i arbejde, et tryggere København og mindre diskrimination.