Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Siden Dronningen erklærede Metroen for åben på Kongens Nytorv 19. oktober 2002, er den med sine 22 stationer og to strækninger blevet en fast integreret del af den danske hovedstad.
Men før indvielsen var skepsis den altoverskyggende følelse blandt borgerne, husker projektleder Søren Sabat fra Metroselskabet.
- Folk kunne ikke forestille sig, at man kunne have tog kørende på skinner så tæt efter hinanden, uden at der var en fører, fortæller han.
Det kan de til gengæld i dag. I 2011 kørte 54,3 millioner passagerer med Metroen, og dermed fortsatte passagerfremgangen med cirka to millioner flere passagerer end året før.
En af dem, der troede på projektet, mens andre rystede på hovedet, var Henning Dyremose. Han husker tydeligt, da han som konservativ finansminister tilbage i 1990 første gang fik forelagt idéen.
- Jeg blev simpelthen så begejstret, at jeg allerede næste morgen gik til Schlüter (daværende konservativ statsminister, red.) og viste ham plancherne, fortæller han og fortsætter:
- Efter murens fald og forberedelserne af den økonomiske politik til en stærk økonomi var udbygningen af infrastrukturen en af de ting, vi skulle satse på - specielt den i København, således at Storkøbenhavn kunne blive et vækstcentrum - ikke bare for Danmark, men for hele Østersøregionen.
Men at fragte passagerer rundt er ikke det eneste, Metroen har bidraget med i sin 10 år lange levetid. Metroen er også med til at sætte København på verdenskortet, således at byen bliver opfattet som en storby, der kan byde på noget, og som er moderne i sin udtryksform, mener byplanlægningsekspert Per Nyborg, administrerende direktør på Institut for Center-Planlægning.
- Der er ingen tvivl om, at det er super attraktivt for en hovedstad at have en metro som vores. Det er meget afgørende, da den er med til at give et billede af, at det er en by af et vist format, når man kan præsentere sådan noget, siger han.
Og der er heller ingen tvivl om, at Metroen er med til at gøre livet lettere for byens borgere og besøgende, mener han.
- Det er en attraktiv måde at bevæge sig på, fordi man ikke har nogen ventetid, og det vil sige, at hele byen er tilgængelig på en anden måde, siger Per Nyborg og tilføjer:
- Og når den bliver udbygget, bliver det jo helt vildt. I det øjeblik, man får koblet Cityringen på, kan man bevæge sig uhindret i stort set alle retninger inden for centrum.
Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) mener, at Metroen i København er en de største succeser nogensinde inden for den kollektive trafik i Danmark.
- Det er en succes, de færreste havde forudset størrelsen af, og som undervejs har været udfordret af alt fra skepsis over de førerløse tog, uenighed om linjeføringer, placering af stationer, gener under anlægsarbejdet og meget, meget mere, siger han.
Cityringen er det største anlægsprojekt i hovedstaden, siden Christian IV anlagde Christianshavn i 1600-tallet. 17 nye Metrostationer vil stå klar i 2018, og her vil Metroen under jorden køre i en ring rundt om byen.
Deltag i debatten: Hvad har metroen betydet for København?