Københavns 86 meter høje skandalehøjhus ramt af endnu et bump på vejen

Der skulle for længst være flyttet beboere ind på de 23 etager på Amager, men salget er gået i vasken, og dermed er fremtiden for det, der er blevet kaldt spøgelseshus og øjebæ, nu en anden end ventet.

Njals Tårn har adresse på Faste Batteri Vej 78 på Amager. Der er planlagt byggeri på 125.000 kvadratmeter fordelt på op til 1.000 boliger. Der opføres otte karreer på cirka syv til otte etager og derudover to højhuse på henholdsvis 23 og 30 etager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højt over Amager troner Njals Tårn. Et storstilet lejlighedsprojekt til knap 600 millioner med omkring 265 boliger på en særdeles attraktiv adresse.

Men attraktivt er huset ikke i sig selv. Og nu er salget af det gået i vasken.

Der skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Det er ellers mere end fem år siden, at det svenske ejendomsselskab Heimstaden underskrev købsaftalen af højhuset. Nu er det netop kommet frem, at aftalen allerede blev annulleret i løbet af sidste sommer.

»Det er korrekt, at Heimstaden og Bach Gruppen er blevet enige om at ophæve købet i overensstemmelse med bestemmelser i aftalegrundlaget om forsinkelse,« skriver Heimstadens kommunikations- og public affairs-chef Christian Dreyer i en mail til Licitationen, hvor han tilføjer, at de ikke har mulighed for at kommentere sagen og henviser til Bach Gruppen for yderligere spørgsmål.

Ophævelsen af købsaftalen på det 86 meter høje tårn er ifølge Bach Gruppen sket på fælles initiativ.

Første spadestik til byggeriet blev taget tilbage i 2017, og hele projektet skulle have stået færdigt mellem 2018 og 2021. Sådan gik det imidlertid ikke, for i efteråret 2020 blev opførelsen af Njals Tårn nemlig stoppet.

På nuværende tidspunkt står højhuset i fuld højde, men der mangler fortsat en del afsluttende arbejde på projektet. Bach Gruppen skal desuden redegøre for kvaliteten af resten af byggeriet.

Groft byggesjusk

Tilbage i februar 2020 blev Københavns Kommune første gang advaret af en whistleblower om groft byggesjusk i fundamentet under det 23 etagers højhus.

Det førte til, at kommunen bestilte en ekstern undersøgelse af betonpladen under hele byggeriet. Den undersøgelse stod Teknologisk Institut bag, og den viste, at der var grund til bekymring særligt grundet blandt andet brugen af genbrugsbeton i byggeriets konstruktion.

Sidenhen har det ført til politiefterforskning og beskyldninger om både afpresning og forfalskede fakturaer.

Ekstra Bladet har blandt andet afsløret flere problemer med en stor del af Bach Gruppens byggeri på Islands Brygge.

Selskabet placerede dengang ansvaret for betonfusken i København hos en afdød direktør i selskabets betonfirma BG Beton. Men selv længe efter direktørens død, fortsatte brugen af genbrugsbeton.