Københavnerne skal koge drikkevandet

Hundredtusinder er i fare for at bliver syge af drikkevandet i København. Se hvordan du sikrer dig.

I beredskabscenteret på Enghavevej i København forsøger man at få overblik over situationen, efter at vandprøver har afsløret mulig forurening med e-coli-bakterier. Foto: Uffe Weng, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fundet farlige bakterier i drikkevandet i København og Frederiksberg. Derfor opfordres alle til at koge vandet, inden det drikkes, bruges til opvask eller madlavning.

Det er de såkaldte e-coli-bakterier, som blev fundet, da Københavns Energi, som står for vandforsyningen i hovedstaden, analyserede en af de mange vandprøver, som dagligt tages. Prøverne er taget torsdag.

- Der er fundet e-coli-bakterier i en prøve på Nørrebro ved en brandstation. Der må slet ikke være e-coli-bakterier i vandet, men fordi vi ikke ved, hvor kilden er, er det ikke til at sige, hvor vi skal lukke for forsyningen. I stedet skal der udvises meget stor forsigtighed, forklarer Astrid Skotte fra Københavns Energi til Berlingske.

Hele området nord for Roskildevej

Hele området nord for Roskildevej er formodentlig ramt. Det drejer sig om Nørrebro, Østerbro, Brønshøj, Husum, Tingbjerg, Bispebjerg, Vanløse og Frederiksberg samt hele den indre by og Christianshavn. Amager og Vesterbro får vandforsyningerne ad andre kanaler og er derfor ikke ramt.

Det er embedslægen, der har anbefalet et kogepåbud efter bakteriefundet.

- Den mest sandsynlige følge af at drikke vandet er, at der under uheldige omstændigheder kan opstå kortvarige mave-/tarmsygdomme med opkastning og/eller diarré, men det kan ikke fuldstændigt udelukkes, at der i sjældne tilfælde kan opstå alvorligere sygdom, siger embedslæge Kaare Kristiansen.

Sandsynligvis regnvand i drikkevandet

Ifølge Københavns Kommune skyldes forureningen sandsynligvis, at regnvand er trængt ind i drikkevandet, men først lørdag formiddag får Københavns Energi svar på de vandprøver, der tidligere fredag er taget over hele byen.

- Frederiksberg får en del af vort vand fra København. Derfor er vi også ramt. Det gælder alle 96.000 borgere, siger Vagn Bech fra Frederiksberg Forsyning, som leverer vand i Frederiksberg Kommune.

Alle i de berørte områder opfordres til at holde alle andre orienteret. Københavns Kommune vil orientere om udviklingen på sin hjemmeside, som imidlertid brød under for overbelastningen kort før klokken 18. Kommunen opfordrer i stedet til, at man følger med på www.kriseinfo.dk, som er de danske myndigheders kriseinformation.

Sådan gør du

Frederiksberg Forsyning har lagt en kogevejledning på sit netsted.

»Ved kogning forstås opvarmning til 100 grader (”spilkoge”) i 2 minutter. Ved brug af elkedel gives en portion vand 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum. Kaffemaskiner er ikke anvendelige,« lyder et af de mange råd.

Overborgmester Frank Jensen er sammen med den øvrige ledelse blevet orienteret om forureningen.

Se Frederiksbergs Forsynings kogevejledning med gode råd og tips