Københavnerne hamstrer kildevand

Allerede få timer efter nyheden om det forurenede drikkevand, var der tomme hylder hos supermarkederne. Men de store kæder arbejder hele natten og weekenden på at skaffe nye forsyninger. (Opdateret kl. 21.13)

Sådan så der fredag aften ud i et supermarked på Vesterbro: Alt kildevand var udsolgt. Foto: Uffe Weng, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnere og frederiksbergere er begyndt at hamstre kildevand, og allerede før de sidste supermarkeder lukkede, var der tomme hylder.

Budskabet om forurening af drikkevandet i store dele af København og på hele Frederiksberg bredte sig som en steppebrand. Embedslægen har påbudt, at alt vand, der skal drikkes, bruges til madlavning eller opvask, skal koges efter fundet af e-coli-bakterier i mindst en vandprøve taget på Nørrebro torsdag morgen.

Nye prøver blev taget fredag, hvor advarslerne gik ud, men først lørdag eftermiddag kendes resultaterne.

Forsøger at skaffe mere vand

De store supermarkedskæder er fuldt opmærksomme på behovet for kildevand.

»Vi er i fuld gang med at se, hvad vi kan skaffe af vand i hele hovedstadsregionen. Vi prøver at få vand i flasker og dunke frem til alle butikker i, så, ja, det bliver en lang nat,« siger kommunikationsdirektør Finn Lund Andersen fra Dansk Supermarked, som omfatter Føtex, Bilka, Netto og Salling, til B.dk.

Samme melding kommer fra Coop, som omfatter Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Nettorvet samt Fakta og Irma.

»Det er også situationen i alle vore butikker i København. Alt vand er revet væk her i eftermiddag. Derfor åbner vi helt ekstraordinært vort centrallager i Albertslund i morgen, lørdag, klokken 7, så alle butikker kan komme ud og hente det vand, vi har på lager, og køre ud til de københavnske butikker. Det er sandsynligvis ikke nok til at følge med efterspørgselen, men der vil komme betydelige mængder vand ud,« siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop.

Coop forbereder samtidig et nødberedskab til den kommende uge.

»Vi er i kontakt med vore leverandører om ekstraproduktion hen over weekenden, så det kan komme ud til butikkerne mandag morgen,« tilføjer han.