Københavnerne elsker madordningen - jyderne smører selv

Den stærkt kritiserede madordning er blevet en politisk kampplads for blå feminister og er kun blevet rigtig populær i København.

I daginstitutionen Garvergården på Vesterbro deltager børnene i madlavningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Nybøll
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I provinsen vil forældrene helst smøre sammenklappere med leverpostej og spegepølse til de små poder. I hovedstaden betaler forældrene sig fra at skulle klare den opgave.

Det er konklusionen på Berlingske Researchs rundspørge til landets 98 kommuner om, hvor mange af deres daginstitutioner, der har en madordning. 82 har svaret, og svarene viser, at madordningen bliver mindre og mindre populær, jo længere væk vi kommer væk fra København, hvor madordningen til gengæld er voldsomt populær. Næsten halvdelen af kommunerne i Region Hovedstaden svarer, at 76-100 procent af deres daginstitutioner har en madordning, mens kun en enkelt kommune svarer, at ingen af dens institutioner har valgt madordningen til.

I Københavns Kommune har forældre i næsten ni ud af 10 institutioner sagt ja tak til at få lavet og serveret mad for deres børn fra 1. juli 2013, når den nye toårige periode med madordningen træder i kraft. Og det glæder kommunens børne- og ungeborgmester, Anne Vang (S).

»Hvis de ikke får et ordentligt måltid mad, så har de ikke optimale forudsætninger for at lære, og det vil vi jo gerne give dem,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Borgmesteren ser en klar tendens til, at madordningen bliver fravalgt de steder, hvor kvaliteten ikke er i top.

»De steder, hvor der står madmødre og laver lækker mad, som børnene gerne vil spise, vælger forældrene det til. Og de steder, hvor der bliver kørt vakuumpakket mad ind fra Hamborg, vælger forældrene det fra,« siger Anne Vang.

Derfor vil hun forsøge at finde økonomi til, at de institutioner, der ikke har mulighed for at lave maden selv, kan få opdateret deres køkkener.

I Region Syddanmark svarer næsten ni ud af ti kommuner, at maksimalt en tiendedel af deres institutioner har en madordning, hvilket ikke overrasker Egon Fræhr (V), der er formand for kommunekontaktrådet (KKR) i Syddanmark.

»Der er mange forældre, der selv vil sørge for børnenes mad, og så er det en meget ufleksibel ordning. Det er jo skruet sådan sammen, at det er alle eller ingen,« siger Egon Fræhr med henvisning til, at forældrene stemmer om, hvorvidt deres børns institution skal være en del af madordning.

Det har de netop gjort i Vejen Kommune, hvor Egon Fræhr er borgmester. I alle kommunens 34 institutioner vendte et flertal af forældrene tommelen nedad for madordningen.

I Region Midtjylland er billedet mere broget, men det generelle billede er, at jyske og fynske forældre foretrækker at stå tidligt op smøre madpakker frem for at lade andre bestemme børnenes frokost.

Københavnerforældrenes velvilje skyldes ifølge livsstilsekspert Helle Lundsgaard, at hovedstadsområdet generelt er lidt mere rødt end resten af landet og derfor lidt mere åbne over for at udlicitere madtjansen til det offentlige.

»Madpakkerne er blevet en kampplads for feminister. Nogle af de her blå feminister mener, at madpakkerne er moderens sidste domæne, og at de styrer børnenes sundhed via den. Og det er egentlig lidt sjovt, da de ofte er travle karrierekvinder, som burde være glade for at kunne outsource den opgave til institutionerne,« siger hun.

Derudover har københavnerne et lidt mere afslappet forhold til at købe maden udefra og bedre erfaringer med kvaliteten, da der er flere tilbud i hovedstaden.

»Her er man lidt mere skeptisk uden for hovedstaden, hvor forældrene måske tænker, at de kan lave maden bedre selv,« siger Helle Lundsgaard.