Københavnergiraffen Marius går verden rundt

Flere udenlandske medier skriver nu også om giraffen Marius, der blev aflivet i Københavns Zoo søndag.

Giraffen Marius i Zoo skal aflives pga. indavl. Den bliver aflivet med en boltpistol og ikke med bedøvelsesmiddel, da den skal laves til løvefoder. Søndag kan man opleve den blive dissekeret i ZOO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 2-årige giraf Marius, der søndag skulle aflives, obduceres og fodres til løverne i Københavns Zoo, er nu død. Det bekræfter Zoos kommunikationsmedarbejder, Tobias Stenbæk, over for Ekstra Bladet.

Historien om giraffen Marius er ikke kun noget, der har optaget danskerne - den er også blevet taget op i udlandet.

Således skriver blandt andet svenske, britiske, hollandske og franske medier om den 18 måneder gamle giraf, der måtte lade livet på grund af pladsmangel og fordi det ifølge Københavns Zoo ikke var muligt at sende den af sted til en anden zoologisk have uden at skabe indavlsproblemer.

BBC skrev under overskriften »Campaign for Giraffe facing death at Copenhagen Zoo« om underskriftsindsamlinger for at overtale Købehavns Zoo til ikke at aflive dyret.

Videnskabelig direktør Bengt Holst fra Københavns Zoo har svært ved at forstå reaktionerne, fordi der eksempelvis i Dyrehaven bliver 700-800 rådyr hvert år dræbt for at kontrollere antallet, siger han ifølge BBC.

I Sverige har Aftonbladet skrevet om historien under overskriften »Giraffen Marius skal dø på søndag«, mens det franske nyhedsbureau AFP skriver »Underskriftsindsamling for at redde den unge giraf fra døden«.

Den svenske avis Expressen skriver under overskriften »Svensk Zoo vil redde Marius - aflives alligevel« om Frösö Zoo-ejer Åke Netterström, der siger, at han vil gøre alt for at redde den dødsdømte giraf og har skrevet til Københavns Zoo dog uden at få svar.

Johan Wahlström fra den svenske dyreparksforening siger til Expressen, at han mener, det er naturligt, at Marius må af sted til girafhimlen.

»Marius er en han, og man kan ikke have flere hanner i en flok, for så slås de bare. Og efter alt at dømme er Marius overflødig i avlsprogrammet. I Sverige giver vi dyrene p-piller for at slippe for at aflive overflødige unger. Danskerne er jo vældig liberale, derfor skal de have en ordentlig obduktion. Hvis svenske dyreparker gjorde det, tror jeg der næsten ville blive kastet sten mod personalet,« siger Jonas Wahlström til avisen.

Bengt Holst forklarer til TV2, at man i Zoo lader dyrene yngle naturligt, selvom man er klar over, at man således kan komme i overskudsproblemer. Der er ifølge den videnskabelige direktør en stor adfærdsgevinst i at lade dyrene færdes naturligt.

Efter aflivningen bliver dyret obduceret offentligt for publikum for at give folk et indblik i dyrets anatomi, som man tidligere har gjort med eksempelvis zebraer.

Kødet bliver derefter fodret til blandt andet løverne og tigrene i Zoo.

facebookgruppen »Imod aflivning af giraffen fra Zoo i København«, der er oppe på 2712 medlemmer, diskuteres det blandt andet, om man skal møde op til demonstration foran Zoo søndag formiddag.