Københavnere vender byen ryggen

Ugens overblik: Københavnerne søger i stigende grad frisk luft og langt til naboerne, og så topper hovedstadens borgere statistikken for lovovertrædelser på cykel. Weekenden byder på cocktails med strejf af ingefær eller måske en forsmag på Borneo, Dansk Vestindien og Seychellerne.

Andreas og Vibe rykkede ud af København og til Vridsløsemagle pr. 1. september 2016.  I baggrunden ses det nedlagte landbrug, som de er flyttet ind i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-fredag-formiddag,

Så nåede vi igen til ugens sidste hverdag, og det betyder som bekendt, at det er tid til at tage et tilbageblik på den forgangne uge i København samt se frem mod weekendens mange begivenheder. Det hele sker her i Københavnerposten, og i dag skal det handle om en ny og mere hip Saxogade, københavnernes lovløse cykelkultur og en syngende klokker, som scorer seks stjerner over hele linjen.

Vi begynder dog fredagen med nyheden om, at stadig flere københavnere vender København ryggen og søger væk. I hvert fald små 25 minutters kørsel væk.

Faktisk er det første gang siden 2007, at København oplever større fraflytning end tilflytning, og eksperter peger på, at det skyldes hovedstadens høje boligpriser og børnefamiliernes higen efter frisk luft og jord under neglene.

Det var da også, hvad der fik Andreas Frandsen, Vibe Rasmussen og lille Birk til at vinke farvel til Amager og en 56 kvadratmeter stor lejlighed og hej til Vridsløsemagle og en 235 kvadratmeter stor bolig.

Her er idyllen og roen total:

»Vi bor i et fredet naturområde, hvor det vælter frem med rovfugle, rådyr, fasaner, grævlinger og ræve, og vi har 250 meter til nærmeste nabo igennem skov og mose.«

Drømmer man selv om at lægge Kongens København bag sig, står flere kommuner klar til at tage imod, men er man omvendt ikke færdig med byens puls, så er her mere nyt om hovedstaden:

Du skal også vide, at:

  • Saxogade snart bliver en konkurrent til hyggelige og hippe Jægersborggade og Værnedamsvej. I hvert fald har Tuborgfondet kastet knap 5,4 mio. kr. efter Settlementet og tre nye virksomheder med en social, kommerciel og bæredygtig profil. Glæd dig bl.a. til Fredes Woodshop og Normas Corner.
  • Ledige københavnere, som rammes af kontakthjælpsloftet, måske kan se frem til en økonomisk håndsrækning fra Københavns Kommune. Det samme er i øvrigt tilfældet i Aarhus, København, Randers, Roskilde, Høje-Taastrup og Favrskov, der alle vil spæde til borgernes husleje.
  • Der stadig bliver handlet hash på Christiania, men at såvel christianitterne samt Københavns Politi vurderer, at omfanget er mindre i dag end tidligere. En brændeovn og parasoller kunne imidlertid indikere, at de permanente boder er på vej tilbage.
  • Cykelslangen, som snor sig mellem Dybbølsbro og Bryggebroen i København, nu også skal opføres i Kina, blot i en markant længere version. Faktisk vil Københavns slange ligne en lillebitte regnorm ved siden af.
  • Hovedstadens musikere fremover kan bruge flere af byens bunkere som øverum. Her kan man larme uden at genere nogen, og huslejen er beskedne 1.600 kr. om måneden. Til gengæld bliver man lige nu person nummer 62 på ventelisten...

Ugens tal:

80 pct. af københavnerne bryder loven på cykel ifølge en Gallup-måling for Gjensidige Forsikring, og det gør københavnerne til landets mindst lovlydige cyklister. Vi er især tilbøjelige til at cykle på fortovet.

Brug weekenden på:

Ugens sceneoplevelse:

Er en musical baseret på Disney’s klassiker Klokkeren fra Notre Dame, der først kommer til København næste sommer, men som netop nu høster seks stjerner for dets opsætning på Fredericia Teater. Det er et enigt anmelderkorps, og i Berlingske bliver musicalen kaldt en »vildt overdådig musicalsucces«, så man skal vist ikke vente for længe med at bestille billetter.

Ugens kunstoplevelse:

Har ligeledes fået seks stjerner og er Louise Bourgeois udstilling på Louisiana, »Celle«-serien. Det er hendes eget liv og især barndom, der er brugt som fortælling, og Berlingskes anmelder Torben Weirup kalder Bourgeois’ rædselskabinet for en af »årets uomgængelige«.

Du kan også:

Forresten:

Har Audrey Hepburn besøgt Københavns Lufthavn, stedets sikkerhedsregler har ikke altid været strikse, og flyvebanen har været sådan en, man kunne spankulere rundt på. Tror I os ikke? Så bladr igennem 94 billeder af Københavns Lufthavn fra de gode gamle dage.

God weekend!