Københavnere lopper mere end jyder

Skal myten om, at jyderne er Danmarks største kræmmere aflives? I hvert fald deltager flere københavnere end jyder på loppemarkeder. Det giver streetcredit, siger livsstilsekspert.

- Storbymennesker vil have ting, der har mening, historie, rødder og patina. Her er loppemarkeder er godt alternativ, siger Henrik Byager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt om jyderne som landets største kræmmere. Nej, de største kræmmere findes i dag i og omkring København. Således viser en ny undersøgelse blandt 8.082 villaejere fra Idényts villapanel, at folk fra Sjælland oftere deltager i loppemarkeder end jyder.

Blandt andet havde 27 pct. af alle villaejere i HT-nord mod kun 17 pct. af vestjydernes respondenter deltaget i et loppemarked inden for de seneste tre år.
 

Selv om to af Danmarks mest kendte livsstilseksperter, Henrik Byager og Jørgen Duus Hansen, stadig mener, at jyderne på bunden er de største kræmmere, overrasker undersøgelsen dem ikke.

Overraskelser og patina

- Jeg tror, at loppemarkeder i almindelighed for bymennesker er er godt alternativt, fordi alle de steder, de handler i, er så strømlinede. Det er for at sige det ligeud pænt kedeligt. Det loppemarkeder har givet er en form for overraskende mangfoldighed - man jo ikke altid vide, hvad man støder ind i af mærkværdigheder, siger Jørgen Duus Hansen.

Det bakker livsstilseksperten Henrik Byager op. 

- Vi ser blandt storbymennesker en retrobevægelse, hvor de hellere vil se tilbage end fremad. Efter en ekspansiv periode med glade mennesker, der helst ville købe nye, dyre ting, går vi mere tilbage, hvor tingene skal have mening, historie, rødder og patina - her er loppemarkeder er godt alternativ, siger Henrik Byager.

Jyder er pænere mennesker

Selv om københavnerne deltager oftere end jyderne på kræmmermarkeder, er jyderne stadig de største kræmmere.

- Jyderne er jo kræmmere hele tiden. De spørger jo altid, hvad tingene koster - også i de almindelige butikker. Derfor er loppemarkeder ikke noget særligt for jyderne, men det bliver det for folk, der bor i byerne. Det overrasker mig overhovedet ikke, for når der er loppemarkeder i nærheden af mit sommerhus i Jylland, er det næste kun turisterne, der køber i boderne, mens de lokale højst går til pølsevognen for at tjekke loppemarkedet ud, siger Jørgen Duus Hansen.

Henrik Byager ser store kulturelle forskelle som en det af forklaringen tendensen mod flere loppemarkeder omkring hovedstaden.

- Gammel, unikke ting har ikke den samme streetcredit i Jylland som i København. Jyder synes, det er et udtryk for, at man ikke har råd til at købe nyt, hvis man går på loppemarked. Jyderne er - groft skitseret - mere firkantede, pænere, ordentligere og mere pertentlige end københavnerne, siger han.