Københavnere flytter hellere til USA end til Jylland

Det er ifølge danskerne mere attraktivt at flytte til USA eller Kina end fra en landsdel til en anden i Danmark for at arbejde. Det kan hæmme væksten, mener DI og ekspert.

Manglende mobilitet mellem landsdele kan ifølge seniorforsker fra AKF Chantal Pohl Nielsen blive et problem, når konjunkturerne vender. Fold sammen
Læs mere
Foto: PELLI CLARKE PELLI ARCHITECTS / HO

Hvis man skal flytte væk fra sit nærområde for at finde nyt arbejde, kan man lige så godt tage springet og flytte til udlandet. Det lader til at være holdningen blandt danskerne, der - uanset hvor de bor i dag - hellere vil flytte til udlandet end at flytte fra en landsdel til en anden i Danmark.

Det billede tegner sig ud fra en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov Zapera har udført for Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum. De har spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne, hvor de kunne forestille sig at arbejde.

Holdningen er mest udtalt hos københavnerne, hvor henholdsvis 26 og 14 pct. kan forestille sig at arbejde i henholdsvis USA og Canada eller Kina og det øvrige Asien. Kun hver tiende københavner kan forestille sig at arbejde i Århus.

Ser man på hele befolkningen, foretrækker flest at arbejde i Storkøbenhavn eller Århus, mens meget få kunne forestille sig at arbejde i Sønderborg og omegn eller Lolland-Falster.

Stort problem

Erhvervsorganisationen DI kalder danskernes manglende vilje til at flytte landsdel et »stort problem«.

- Vi har brug for alle de hænder og hoveder, som vi kan få. Derfor er det dybt bekymrende, at så mange hellere vil arbejde i udlandet end i en anden del af Danmark. Tilmed er det ofte de højest kvalificerede, der forsvinder. Det kommer til at gå hårdt ud over virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne, siger chefkonsulent i arbejdsmarkedspolitisk afdeling Thomas Qvortrup Christensen.

Manglende mobilitet mellem landsdele kan ifølge seniorforsker fra AKF Chantal Pohl Nielsen blive et problem, når konjunkturerne vender.

- En geografisk mobil arbejdsstyrke er bedst set fra et samfundsøkonomisk perspektiv, for så kan arbejdskraften flyttes derhen, hvor der er mest brug for den, siger hun og peger på, at folk og virksomheder slet ikke behøver kigge så langt efter hinanden:

- Der er flest jobmuligheder omkring de store byer, og tal fra Danmarks Statistik tyder på, at flere folk hellere vil pendle end at flytte. Det kan betyde, at virksomheder skal kigge længere efter arbejdskraften og sørge for, at deres arbejdspladser er tilpas attraktive, så folk vil pendle.

Mindre mobile

Tal fra Danmarks Statistisk viser, at danskerne er groet mere fast end tidligere.

Således faldt antallet af danskere, der flyttede landsdel, med 12 pct. fra 2006 til 2009. I 2009 flyttede 96.576 personer fra en region til en anden.

Sociale netværk er ifølge Hans Skifter Andersen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, den største årsag til, at folk foretrækker at blive i deres nærområde.

- Folk er meget stedsbundne til steder, hvor man er født og opvokset, fordi man har et socialt netværk her, kender stedet osv. København kan virke fjernt og skræmmende, hvis du oprindelig er fra f.eks. Århus, siger han.

- Hvis man endelig skal ud på de vilde eventyr, så er det måske mere spændende at tage til USA end til København, fortsætter han og peger på, at når folk endelig flytter til en ny landsdel, er det kun 20 pct., der flytter på grund af et arbejde. I stedet flytter folk langt oftere efter en billigere bolig.