København vokser trods krisen

Tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen presser på for at udvikle nye bydele i hovedstaden. Beboere i Ørestad og eksperter frygter, at vokseværket lægger nye bydele brak.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen mellem Københavns bydele er gået i gang.

I nær fremtid rejser et storstilet projekt sig mod himlen. To tårne på 98 og 113 meter skal via en cykel- og gangbro i 65 meters højde forbinde Langelinie med Marmormolen og sidenhen Nordhavn. Men med udbygningen forudser byplanlæggere, at prestigeprojekter som Ørestad ender som sorteper.

»Den sammenhængende by i Ørestad vil komme langsommere, når man udbyder flere grunde i København,« advarer professor Bent Flyvbjerg.

Marmormolen skal være første led i en ny, gigantisk udbygning af København, som langt overstiger Ørestad på Amager. Alene Marmormolen og Nordhavn skal huse 40-50.000 beboere og et lignende antal arbejdspladser. Til sammenligning bor der i dag 5.500 mennesker i Ørestad, som skal kunne rumme 20-25.000 beboere, når bydelen er fuld udbygget.

»Med to markante tårne samt en gangbro, der »mødes som et håndtryk over havnen« har projektet format til at blive Københavns fremtidige vartegn,« skriver en dommerkomité under ledelse af By & Havn-direktør, Jens Kramer Mikkelsen.

Mentalt forladt Ørestad

Beboerne i Ørestad City og Syd er knap så begejstrede. De har købt dyre projektlejligheder, men frygter, at Ørestad bliver glemt. Ti til 15 af de store byggegrunde alene i Ørestad Syd har ligget brak i flere år.

»By & Havn har mentalt forladt Ørestad,« siger Peter Michael Vestlev, som bor i byggeriet »Stævnen« i Ørestad.

Beboerne støttes af flere byplanlæggere, som advarer mod at fortsætte udbygningen af København, mens flere bydele står halvfærdige tilbage.

»Der ligger en kolossal mængde byudviklingsområder i København. Det er spørgsmålet, om man ikke skal prioritere kraftigt og gøre de ting færdige, man har sat i værk,« siger tidligere professor i arkitektur og byplanlægger Peder Boas Jensen.

Jens Kramer Mikkelsen er ikke betænkelig ved at afhænde Københavns bedste grunde i et marked i krise.

»Når vi om 100 år kigger tilbage, vil man sige, at vi gjorde det rigtige,« siger han.