København vil være Fairtrade By

Byen vil forpligte sig til at øge forbruget af fair trade-produkter.

Fairtrade-mærket, der blandt andet sikrer at producenten har fået rimelig løn for sit arbejde. Fold sammen
Læs mere

København vil være foregangsbillede for resten af Danmark i arbejdet for at sikre en mere fair verdenshandel. Max Havelaar og Mellemfolkeligt Samvirke har fået byens ja til at den vil kandidere til Fair Trade By.

En Fairtrade-by har truffet en beslutning om, at fremme de kommunale indkøb af Fairtrade-mærkede produkter eller Max Havelaar-produkter. På rådhuset i en Fairtrade By serveres der f. eks. altid Fairtrade-mærket kaffe og te.

Vores forbrug i København har konsekvenser for menneskers livsvilkår på den anden side af jordkloden. Vi har som samfund et ansvar for, at de ting vi køber ind, er fremstillet under gode arbejdsforhold, og at der er betalt en rimelig løn for arbejdet. Landets hovedstad bør gå forrest og forpligte sig som Fairtrade By. Derfor er vi gået i gang med at udarbejde et forslag til Københavns Borgerrepræsentation om, at København bliver landets første Fairtrade By, siger overborgmester Ritt Bjerregaard.

"Det er et stærkt signal, at København bliver Fairtrade By. Det vil give kommunens ansatte, borgere og resten af Danmark en mulighed for at se, hvordan vi alle sammen via vores daglige indkøb kan være med til at forbedre forholdene for verdens fattigste ­i stedet for at fastholde folk i fattigdom, siger Frans Mikael Jansen , generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Der findes lige nu cirka 230 Fairtrade Byer i hele verden hovedsageligt i Storbritannien. I Danmark har vi endnu ikke nogen Fairtrade Byer, København kandiderer således til at blive den første.

Fairtrade produkter er produceret under hensyn til producenter og miljø. Mærket sikrer, at bønder får en fair pris for deres varer, at arbejdere har ordentlige vilkår, og at miljøet skånes i produktionen.

"Københavns Kommune er en forbruger med en enorm købekraft. Derfor kan kommunen gøre en stor forskel, når der skal købes tekstiler, kaffe, te m.m.," siger Judith Kyst, generalsekretær i Max Havelaar Danmark.

Den positive udmelding fra Københavns Kommune er startskuddet på en fælles kampagne mellem Max Havelaar og Mellemfolkeligt Samvirke, der sigter mod at få stort antal byer i Danmark godkendt som Fairtrade Byer.

Fairtrade By kampagnen skydes i gang på Mellemfolkeligt Samvirkes store "FAIR Fælled" festival den 25.-26. august i Fælledparken i København.

Til forsiden