København vil udbrede regler mod nepotisme

Hele Københavns Kommune kan se frem til at få et sæt nye retningslinjer for ansættelser af familie og bonusbørn. Initiativet får ros i Kommunernes Landsforening (KL).

De 50.000 ansatte i Københavns Kommune, landets største arbejdsplads, kan efter alt at dømme se frem til et sæt nye retningslinjer, der skal forebygge fremtidige sager om nepotisme.

Det er meldingen fra kommunens administrerende direktør, Claus Juhl, i forlængelse af et sæt nye retningslinjer fra Børne- og Ungdomsforvaltningen. De nye retningslinjer kommer efter, at Berlingske i juni afdækkede en sag, hvor to kvindelige institutionsledere blandt andet havde ansat deres egne børn, uden at stillingerne blev slået op, og det har ført til, at de to ledere begge efterfølgende er blevet fyret.

Familiære bånd kan betyde bortvisning

De nye regler fra forvaltningen betyder, at det for ledere i københavnske daginstitutioner og skoler fremover vil være forbudt at have ægtefæller, kærester, registrerede partnere, egne børn, bonusbørn, familiemedlemmers børn eller egne søskende ansat under sig. Hvis kommunen opdager sådanne familieansættelser, risikerer lederen at blive bortvist. Eller kommunen kan flytte familiemedlemmet til en anden arbejdsplads.

»Jeg synes, at det er nogle fine regler, som forvaltningen har lavet. Det er helt almindelig sund fornuft. De her regler præciserer og skærer ud i pap, hvornår der er tale om nepotisme,« siger Claus Juhl, der forventer, at Økonomiudvalget i kommunen på et møde 4. september skal tage stilling til, om reglerne skal udbredes i alle Københavns syv forvaltninger:

»Vi vil helt klart kigge på, om reglerne skal være tværgående og gælde for alle forvaltninger. En overvejelse er dog, om metoden i Børne- og Ungeforvaltningen kan overføres direkte til andre forvaltninger med meget store institutioner med mange hundrede ansatte. Men det vil vi kigge på,« siger han.

Rasmus Jarlov (K), der er næstformand for Børne- og Ungeudvalget i Københavns Kommune, peger på, at reglerne burde udbredes til resten af landet.

Relevant på landsplan

»Det er vel ligeså relevant i alle andre kommuner, og jeg undrede mig over, at der ikke fandtes sådan noget i forvejen. Det er for at hjælpe lederne, som slipper for en uklarhed. Der er ingen grund til at tro, at det skulle være mindre relevant andre steder,« siger Jarlov.

KL roser København for at have indført klare regler på området og anbefaler andre kommuner at lade sig inspirere.