København vil nedlægge sin veteranpolitik

3.500 tidligere udsendte soldater bor i hovedstaden, men mange af dem har svært ved at opsøge kommunen for at få hjælp. Nu kritiseres kommunen for ligegyldighed over for veteranerne.

Københavns Kommune vil nedlægge sin veteranpolitik over for de omkring 3.500 soldaterveteraner, der bor i hovedstaden. Det er i dag veteranernes nationale flagdag. Billedet her er fra flagdagen for fem år siden. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens det officielle Danmark i dag på den årlige flagdag udtrykker anerkendelse af veteraner, der har været udsendt for Danmark, og mens regeringen og Folketingets store flertal netop har besluttet at udvide støtten til blandt andet veteranhjemmene, går Københavns Kommune i den stik modsatte retning.

Kommunens veteranpolitik blev vedtaget i 2011, hvor tre forvaltninger, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, blev pålagt at samarbejde på tværs om at hjælpe veteraner med problemer. Omkring 3.500 veteraner svarende til 12 procent af samtlige veteraner bor i København, og 525 modtog i 2012 ydelser fra Københavns Kommune.

Men ifølge Københavns Kommune er der mange veteraner med behov for hjælp, som ikke henvender sig til kommunen.

»Forvaltningerne vurderer, at det langtfra er alle veteraner med behov for hjælp, som kommunen er i kontakt med, hvilket blandt andet skyldes, at udsatte veteraner på linje med andre udsatte borgere kan have svært ved at opsøge hjælp,« fremgår det af indstillingen om at nedlægge veteranhjælpen.

Og netop fordi der er veteraner med behov for hjælp, som kommunen ikke har kontakt til, skal veteranpolitikken ikke nedlægges, men tværtimod styrkes, mener Liberal Alliances kultur- og beskæftigelsesordfører i Borgerrepræsentationen, Lilian Parker Kaule.

I sit arbejde på en psykologisk klinik møder hun nogle gange klienter med posttraumatisk stresssyndrom, PTSD, og har derigennem indsigt i, hvordan krigsveteraner kan opleve mødet med de kommunale forvaltninger.

»Jeg blev derfor skuffet og vred, da jeg så en indstilling, hvor borgermester Anna Mee Allerslev (R) indstiller, at vi nedlægger veteranpolitikken i København. Jeg er chokeret over, at der udvises så voldsom ligegyldighed over for nogle mennesker, der har sat deres liv på spil for Danmark. Rationalet bag indstillingen må være, at fordi krigsveteranerne ikke råber op, så skal forvaltningen ikke tage hånd om dem,« siger Lilian Kaule.

Hun mener, at København i stedet for at nedlægge veteranpolitikken burde forsøge at opspore de veteraner, der ikke selv har henvendt sig for at få hjælp.

Har ikke tid

Københavns Kommune modtager som led i flagdagen i dag veteraner på Rådhuset. De vil blive budt velkommen af Lilian Kaule, der har sagt ja til at vikariere for overborgmester Frank Jensen (S).

»Jeg glæder mig til at få lov til at byde velkommen og holde en tale, men jeg undrer mig over, at overborgmesteren ikke selv prioriterer at påtage sig den vigtige symbolske opgave,« siger hun.

Ifølge overborgmester Frank Jensen (S) sparer Københavns Kommune ikke penge ved at nedlægge veteranpolitikken. Samarbejdet med blandt andet Forsvarets Veterancenter og veteranforeninger vil fortsætte, ligesom der stadig vil være veterankoordinatorer i jobcentrene. Men kommunen ønsker at afbureaukratisere.

»Vi har i kommunen haft et meget stort antal forskellige politikker og strategier. At holde styr på dem kræver tid, der kunne bruges på en direkte hjælp til borgerne. Derfor er vi i gang med at afskaffe en del politikpapirer. Men vores fokus på veteraner bliver der ikke rokket en tøddel ved,« siger han.

Frank Jensen tilføjer, at de bedste til opsøgende indsats er andre veteraner. Frank Jensen sidder i disse dage i budgetforhandlinger, hvilket er grunden til, at han ikke kan modtage veteranerne på rådhuset.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Men Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, kalder det »dybt trist«, at landets hovedstad med et stort antal veteraner »træffer en så vanvittig beslutning«. »I København er man åbenbart ligeglad med veteraner,« siger han.

Forsvarsforligspartierne har netop besluttet at styrke indsatsen for veteraner med 30 millioner kroner, som især skal komme de mest problemramte veteraner til gode.