København vil løfte dyner hos Airbnb

Der er bekymring for, at en boligtjeneste som Airbnb skævvrider boligmarkedet i hovedstaden på samme måde som i Berlin. Derfor vil SF i København nu have undersøgt, hvilken betydning Airbnb har i et København, hvor der er stort og stigende behov for ikke mindst billige boliger.

ARKIVFOTO. Mette Lund Hartvig lejer et af sine ekstra værelser ud via AirBnB. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

SF i København vil løfte dyner hos boligudlejningstjenesten Airbnb for at finde ud af, om Airbnb og lignende tjenester påvirker boligmarked i hovedstaden negativt.

SFs social- og sundhedsborgmester, Nina Thomsen, er bekymret for, at tjenester som Airbnb kan præge boligmarkedet i hovedstaden på samme måde, som det har været tilfældet i Berlin.

Derfor vil hun fremsætte et medlemsforslag i borgerrepræsentationen om, at kommunen skal undersøge, hvordan Airbnb har påvirket boligpris- og huslejeudviklingen i København fra 2009 til 2016, og hvilken betydning Airbnb i dag har for boligmanglen og den store efterspørgsel på boliger i København.

I den tyske hovedstad har myndighederne for at imødegå yderligere pres på et allerede presset boligmarked netop indført en regel, som forbyder boligejere at udleje deres boliger som ferieboliger gennem bl.a. Airbnb i under to måneder i træk.

Tyskerne mener, at der er blevet spekuleret i at udleje boliger til turister, hvilket betyder, at byens egne borgere ikke kan finde et sted at bo. Hvert år vokser Berlin med 40.000 indbyggere, og alene sidste år kom 60.000 flygtninge til byen.

I Barcelona har myndighederne også reageret. Vil boligejere leje ud i mindre end 30 dage, skal de have en tilladelse, ligesom de skal betale skat af indtægten.

Ifølge Nina Thomsen »handler det ikke om, at SF er gået i frontalangreb på Airbnb«.

»Der er meget godt at sige om Airbnb, og jeg har ikke noget imod, at man lejer et værelser eller en lejlighed ud en gang imellem. Men vi har brug for at få et overblik over, hvor mange der lejer ud på noget, der ligner fuld tid, og dermed forhindrer, at bl.a. studerende kan få et værelse,« siger hun:

»København skal ikke kun være en by for den rige elite. Der skal også være plads til den studerende, pensionisten, sosu-hjælperen og alle andre almindelige mennesker. Det kræver flere billige boliger, og derfor skal vi undersøge, hvilken rolle udlejningsportaler som Airbnb spiller i udviklingen på boligmarkedet. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at sikre flere billige boliger og holde boligspekulanterne væk.«

Hun kalder boligspekulanterne »gift for vores ønske om at bevare København som en by for alle«.

Umiddelbart er overborgmester Frank Jensen (S) klar til at give Nina Thomsen en hånd med dynerne og støtte beslutningsforslaget, som han dog vil se først.

Frank Jensen: Lejligheder skal ikke være hoteller

I en skriftlig kommentar siger han, at »SFs forslag er udmærket«.

»Jeg ved, at mange byer – senest Berlin – har oplevet problemer med uautoriseret hoteldrift eller mangel på studieboliger med Airbnbs voksende popularitet. Jeg ser frem til at få belyst området nøje og dele disse indsigter, så snart de er klar,« lyder det bl.a. fra overborgmesteren:

»Der er ingen tvivl om, at boligmarkedet i København er presset, men spørgsmålet er, om Airbnb påvirker det i markant negativ retning. Det er jo en kæmpe fordel, at man kan leje sin lejlighed ud, mens man er på ferie på Mallorca, og en kæmpe fordel for den familie, der får lov at bo i lejligheden, mens ejeren er væk. Men selvfølgelig skal det ikke betyde, at gode boliger tages ud af markedet og de facto bruges som hotel.«

SF er ikke ene om at ville undersøge Aibnbs rolle på boligmarkedet i København.

Således er organisationen International Federation for Housing and Planning (IFHP) i København i gang med forberedelserne til et ekspert- og debatmøde efter sommerferien om det, direktør Anette Galskjøt kalder »pros and cons« ved Airbnb i København.

»Deleøkonomi som Airbnb er kommet for at blive. Derfor er det vigtigt at få afdækket, hvad der er af gode og negative elementer, og hvordan man kan gøre det, uden at det vender op og ned på boligmarkedet,« siger hun:

»Noget, vi er meget bekymrede for, er den akutte mangel på boliger i storbyer rundt omkring i verden som København.«

At Airbnb er populær fremgår af en opgørelse, boligudlejningstjenesten selv har foretaget.

Således var der i perioden 1. december 2014 til 30. november 2015 hele 21.000 værter eller udlejere, der lejede værelser og lejligheder ud til flere end 400.000 gæster eller kunder via hjemmesiden

Ifølge opgørelsen tjener den typiske, danske vært 13.800 kroner om året på at udleje via Airbnb, hvilket er et godt stykke under det beløb, hvor indtjeningen bliver skattepligtig.

Netop spørgsmålet om skat og Airbnb er også aktuelt.

På Christiansborg tegner der sig et flertal for, at indtægterne på udlejning fremover skal indberettes automatisk til Skat. Som det er i dag, er det op til udlejerne selv at gøre.

Men flertallet vil gøre med amerikanske Airbnb som med reglerne for sommerhusudlejning, hvor udlejningsbureauerne har pligt til at indberette udlejernes indtægter til Skat.