København vil droppe 450 parkeringspladser til fordel for udendørsservering

Tager du til sommer bilen, når du skal ud at spise, kan det være værd at undersøge om din lokale restaurant har sløjfet deres parkeringspladser til fordel for udendørsservering. Det skal 2,8 millioner kroner fra Københavns Borgerrepræsentation nemlig sikre muligheden for. Men spørger man De Konservative, kunne de penge være brugt på noget helt andet.

Borgerne i Københavns Kommune kan mellem juni og september vinke farvel til 450 parkeringspladser på tværs af hele byen. De skal nemlig i stedet bruges til restaurantgæster, som vil nyde det danske sommervejr. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2,8 millioner kroner.

Så meget kommer det til at koste, når Københavns Borgerrepræsentation igen i år tilbyder restaurationsbranchen at inddrage parkeringspladser til fordel for udendørsservering.

Aftalen er en del af årets overførselssag, hvor Københavns Borgerrepræsentation også i både 2020 og 2021 afsatte betydelige summer til at udvide muligheden for udeservering på fortove, pladser, p-pladser og torve i København K. Men denne gang gælder ordningen i hele byen og omfatter både restauranter og barer.

»København skal være en levende by med plads til mennesker og byliv. Derfor er jeg glad for, at et bredt flertal igen i år giver mulighed for at tillade udeservering på byens parkeringspladser. Jeg er glad for, at ordningen i år omfatter hele byen, så presset på indre by ikke bliver for stort, og at udeserveringerne skal pakkes sammen kl. 22 af hensyn til naboerne,« skriver teknik- og miljøborgmester Line Barfod i en pressemeddelelse.

Et af de steder, som har tænkt sig at gøre brug af ordningen, er cafeen 42Raw, som også i 2021 benyttede sig af udeservering på parkeringspladserne foran deres café i Pilestræde.

Jesper Rydahl, administrerende direktør i 42Raw er begejstret for, at restauranter og cafeer igen i år kan udvide udeserveringen. Coronakrisen sætter nemlig stadig sine spor i restaurationsbranchen, hvis man spørger ham.

»Vi drejer ikke nøglen om og lukker uden aftalen, men for os er det et spørgsmål om, at vi efter to hårde år med corona stadig mangler 25 procent af vores besøgende. Så vi kan godt bruge noget mere synlighed og nogle flere siddepladser for at komme i form igen. Det er ikke nogen hemmelighed,« forklarer han.

Selvom aftalen betyder, at Rydahls café nu vil have færre parkeringspladser, er han ikke bekymret for, at det vil skræmme kunderne væk.

15 gange så mange p-pladser

København Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning oplyser til Berlingske, at man sidste år gjorde brug af godt 30 parkeringspladser til udeservering.

I 2022 er det tal steget markant, og man forventer nu, at omkring 450 kommunale parkeringspladser kan blive benyttet.

Til det hører, at der kun kan søges om udvidet udeservering i områder, hvor parkeringsbelægningen ikke overstiger 120 procent klokken 22.

Netop de manglende parkeringspladser bekymrer medlem af teknik- og miljøudvalget for De Konservative, Helle Bonnesen.

»Vi synes, at det havde været rimeligt at gøre det i en del af byen, for eksempel i indre by, hvilket også er der, hvor behovet er størst. Men det kan jo gå hen og være rigtig mange parkeringspladser,« siger hun.

»Når kommunen i forvejen er i gang med at inddrage parkeringspladser, skal vi altså virkelig være varsomme hver gang, vi bare siger, at nu ofrer vi bilisterne.«

I stedet så Bonnesen hellere, at man for at hjælpe virksomhederne fokuserede på de hjælpepakker, regeringen har udformet til erhvervslivet efter coronakrisen.

»Mange af de økonomiske kvaler, virksomhederne sidder i, skyldes jo den måde, man har reguleret hjælpepakkerne på fra statens side. Der er masser af huller og masser af uigennemtænkte ting,« forklarer Bonnesen.

Havde De Konservative selv kunnet fordele de 2,8 millioner kroner, skulle de være gået til Københavns svømmehaller, siger Bonnesen.

Ordningen om udvidet udeservering vil gælde i hele København fra 1. juni til 30. september 2022.