København vil af med romaerne

Hovedstaden har problemer med romaer. Nu vil overborgmester Frank Jensen have, at regeringen gør mere for at udvise dem.

Politiet vurderer, at der er mellem 200 og 400 romaer i København denne sommer, hvoraf mange ernærer sig ved tiggeri. - Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af romaer, som kommer til hovedstaden for blandt andet at tigge, samle flasker og begå kriminalitet, har aldrig været så højt, som det er lige nu, skønner Københavns Kommune.

- Vi vurderer, at der er mellem 200 og 400 romaer i København her i sommer, siger Københavns Kommunes hjemløsechef, Steen Bo Pedersen, til Politiken.

- Det er et tiltagende problem, fordi mange af dem lever under usle vilkår, og en del ifølge politiet ernærer sig ved kriminalitet, siger Steen Bo Pedersen.

Han forklarer stigningen med, at romaer - der tidligere blev kaldt sigøjnere - og andre østeuropæere har fået nemmere ved at rejse frit rundt i Europa efter en ændring af EU's regler i 2007.

Lommetyveri og triickspil

Ifølge politiets efterforskningsleder på Station Amager, Tommy Keil, skaffer en del af romaerne sig mad og penge ved lommetyveri, butikstyveri, indbrud og trickspil.

Stigningen i antallet af romaer får Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), til at kræve, at regeringen gør mere for at få de romaer udvist, som begår kriminalitet og opholder sig ulovligt i Danmark.

Borgmester: Regeringen må hjælpe

Københavns Kommune har flere gange prøvet at diskutere problemerne med regeringen.

- Men Integrationsministeriet siger, at det er politiet, som skal udvise de kriminelle romaer. Og politiet siger til os, at de ikke kan udvise dem, hvis de er EU-borgere og har penge på sig, så de kan forsørge sig selv. Men det holder jo ikke, hvis de penge, de kan fremvise, er stjålet, siger Frank Jensen til Politiken.

Han har nu skrevet et brev til integrations-, justits- og socialministrene, hvor han kræver, at regeringen udarbejder en samlet strategi for, hvilke myndigheder der har ansvaret for at løse problemerne med romaer og andre udenlandske hjemløse.

/ritzau/