København til Frederiksberg: »Vi vil ikke have jeres ­flygtninge«

Københavns Kommune kommer med fornyet kritik af, at Frederiksberg Kommune lader flygtninge bo midlertidigt i københavnske Valby.

Frederiksberg kan ikke finde lokale, midliertidige boliger til flygtninge. Derfor er nogle af dem indkvarter i København. Til Københavns Kommunes store fortrydelse.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tag nu og find boliger til jeres flygtninge i jeres egen kommune.

Så klar er meldingen fra Københavns Kommune til Frederiksberg Kommune i forbindelse med, at Frederiksberg lige nu huser flygtninge i Valby i København, fordi kommunen ikke er i stand til at finde egnede boliger på Frederiksberg.

Men nu må det være nok, lyder det fra københavnerne, efter at såvel overborgmester Frank Jensen (S) som beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) tidligere har kritiseret det, de omtaler som Frederiksberg-finten. Altså at politikerne på Frederiksberg, uden at spørge deres københavske kollegaer først, er begyndt at bruge lejemål i Centerparken i Valby til midlertidig husning af flygtninge.

Den nye melding fra København kommer nu, fordi et flertal i Folketinget formentlig senest 1. juli er klar til at vedtage et lovforslag, så kommuner ikke længere må boligplacere flygtninge i andre kommuner, uden at disse først har sagt ja til det.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) har for nylig skrevet til alle landets kommunalbestyrelser og understreget, at kommunerne ikke behøver at vente på at gøre, som den kommende lov foreskriver.

Ifølge københavnerne er det en selvfølge, at kommunerne selv huser de flygtninge, som de har ansvaret for at integrere.

»Vi sender et brev til Frederiksberg, så snart loven er vedtaget, og beder dem om at stoppe med at sende flygtninge til Valby. En høflig påmindelse om, hvad loven siger. En lov, der sådan set gør Frederiksberg-finten ulovlig. Det var jo netop uden forudgående aftale, at Frederiksberg valgte at huse flygtninge i vores kommune,« siger Anna Mee Allerslev.

Anna Mee Allerslev ser i øvrigt gerne, at København tager imod flere flygtninge end de 290, kommunen i dag står til at skulle modtage i 2017. Men det skal være »fra udsatte kommuner, og det kan man ikke sige, at Frederiksberg er«.

Frederiksberg skal efter planen modtage omkring 100 flygtninge i år. Lige nu bor ti af kommunens flygtninge i Centerparken, som kommunen har lejet i yderligere tre år, efter at den tidligere har benyttet lejemålet til såkaldt døgnrehabilitering. Frederiksberg beskriver Valby som »et buffersted« og forventer, at cirka halvdelen af kapaciteten på 96 pladser vil komme i brug de kommende to år.

Formand for socialudvalget i Frederiksberg Kommune Pernille Høxbro (K) understreger, at Frederiksberg er i sin gode ret til at leje lokalerne i Valby.
»Vi har juridisk intet forkert gjort. Al gældende lovgivning er overholdt. Og vi har brug for den kapacitet, der er i Centerparken.«

Ifølge Pernille Høxbro er der på Frederiksberg »et klart ønske om at nedddrosle Centerparken« og »et klart ønske om at bruge midlertidige boliger så lidt som muligt«. Derfor vil det i 2019 være slut med frederiksbergske flygtninge i Valby.

»Vi har ingen intentioner om, at politikere og borgere i København skal være sure på os. Vi vil løbende vurdere, om vi har brug for midlertidig indkvartering som den i Centerparken, og det har vi lige nu. Men tingene ændrer sig hurtigt på flygtningeområdet, og i fald vi kan afvikle Centerparken før tid, gør vi det,« understreger hun.

Hvorfor ikke bare i første omgang finde de midlertidige boliger på Frederiksberg?

»Situationen var en anden tidligere, da vi stod til at skulle modtage langt flere flygtninge, og ud fra en samlet vurdering nåede vi frem til, at Centerparken var den bedste løsning til midlertidig indkvartering,« siger hun.