København oversvømmes af akut boligløse

Københavns Kommune må sortere hårdt blandt socialt udsatte boligsøgende, for at ventelisten ikke kommer ud af kontrol.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune er ved at drukne i akut boligløse, skriver Politiken.

Socialcenteret i Matthæusgade på Vesterbro får hver dag 200 henvendelser fra personer, der er på jagt efter en lejebolig, og to ud af tre henvendelser handler om at få akut husly.

Socialcenteret bestormes blandt andet af folk, der er blevet smidt ud hjemmefra, blevet skilt eller skal studere i hovedstaden. De mangler alle akut tag over hovedet og kan ikke se andre udveje end at spørge kommunen om hjælp.

Kommunen må dog kun hjælpe dem, som har massive sociale problemer, ud over at de mangler et sted at bo.

»Det kan være unge, der som børn har været anbragt uden for hjemmet. Voldsramte kvinder. Misbrugere og hjemløse som dem, du ser gå rundt med alle deres ting i en indkøbsvogn. Det kan også være folk, som kommer ud af fængslet. Vi kan være med til at bryde den negative sociale arv ved at skaffe en bolig til socialt belastede personer,« fortæller Dorthe Kristensen, der er områdechef i Socialcenter København.

Hun forklarer, at socialcenteret er nødt til at være meget skarpe på, hvem de anviser bolig til, så de ikke accepterer så mange, at ventetiden stiger til 4-5 år.

Jann Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, kalder situationen katastrofal og dybt ulykkelig.

Han påpeger, at en bolig er et afgørende fundament under et menneskes liv, og at en manglende bolig accelererer andre problemer som psykisk sygdom og misbrug.

I første halvår af 2015 ventede socialt udsatte boligløse, der var optaget på ventelisten, i gennemsnit 192 dage på, at kommunen fandt noget at bo i til dem, skriver Politiken.