København om klager fra børn: Der er plads til forbedring

I Københavns Kommune oplever man få børn, der klager. I socialforvaltningen erkender man, at der kan gøres mere for at hjælpe børnene, efter det er kommet frem, at mange børn får afvist klager hos Børneombudsmanden, da de skal klage ved kommunerne først.

Mai-Britt Knudsen - har muskelsvind og sidder i kørestol. Hun går i 10. klasse og har klaget til børneombudsmanden, fordi hun føler sig uretfærdigt behandlet af kommunen. Mai-Britt har bla. oplevet at få frataget sin betalte svømmetræning og halveret sin hjemmehjælp. ©2015 Palle Peter Skov Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens danske børn er blevet bedre til at finde vej til børneombudsmanden med deres utilfredshed, ser det ud til, at de har sværere ved at finde klageinstansen hos deres egen kommune. I Københavns Kommune har man ikke tal på hvor mange klager, der er blevet indgivet af børn, men chefkonsulent i socialforvaltningen, Helle Mamsen, vurderer ikke, at tallet er særlig højt.

»Jeg har siddet på det sociale område siden 2005, og jeg tror, jeg kan tælle på én hånd det antal klager, jeg har fået fra børn. Det er meget få,« siger hun.

Men det er uheldigt, hvis børnene ikke kan finde ud af at klage ved deres kommune, for børneombudsmanden kan ifølge loven kun behandle sager, der først har været forbi kommunen, de sociale nævn og ankenævnet. Og behovet for at få behandlet klager er der tilsyneladende. Berlingske skriver søndag, at børneombudsmanden sidste år måtte afvise 719 klager ud af 769, blandt andet fordi andre klagemuligheder ikke var udtømt.

»Noget af årsagen til ombudsmandens succes, tror jeg ligger i formidlingen. De har gjort meget ud af at formidle direkte til børn. Børnekontoret har lavet små børnevenlige tegnefilm om, hvad man kan klage over. Kommunerne kunne nok godt lære lidt af den formidlingsstrategi, så vi bliver mere kommunikerende i børnehøjde og på de medieflader, de bruger,« siger Helle Mamsen.

Hun understreger, at hendes oplevelse er, at de få børn, der klager til kommunen, bliver taget meget alvorligt.

»Hvis børnene først kommer, kan vi sagtens håndtere dem, men det er sjældent, at de kommer så langt,« siger hun.

Helle Mamsen mener, at børnene ikke altid bliver vejledt godt nok om deres rettigheder og muligheder for at klage.

»Jeg tror, vi er mere gearet til forældrene,« siger hun.

Når en ny arbejdsuge går i gang mandag, vil chefkonsulenten spørge kommunens forskellige enheder om, hvor mange børn, de oplever, kommer med klager.

Det vides ikke, hvad de mange henvendelser til børneombudsmanden sidste år dækkede over, og i hvor høj grad klagerne blev henvist til kommunerne.