København og Frederiksberg bejler til FCK: I har løver, vi har tårne og falke

Såvel Frederiksberg som København vil gøre det muligt for klubber som FCK at bruge deres kommunale byvåben på spillertrøjerne.

FCK i Parken mod Viborg FF i efteråret. Kasper Kusk fejrer sin scoring til 2-0. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Skal fodboldklubben FCKs spilletrøje ud over løvelogoet på brystet og Carlsberg på maven prydes af Københavns byvåben og måske også Frederiksbergs byvåben?

Det er nogle af spørgsmålene, efter at Frederiksberg Kommune har meldt sig på banen med et medlemsforslag fra bl.a. rådmand Jan E. Jørgensen (V) om, at sportsklubber på Frederiksberg skal have mulighed for at bære byvåbenets tre hætteklædte falke på deres dragter.

FCK hænger ud og træner på Frederiksberg, men har hjemmebane på Østerbro i København.

Forslaget fra Frederiksberg kommer, efter at Københavns Kommune med socialdemokraterne og overborgmester Frank Jensen i spidsen vil gøre det muligt for lokale klubber at bære det københavnske byvåben med de tre tårne på deres dress. Byvåbenet skal, som det hedder, være med til at brande København. For nylig har overborgmesteren på Twitter ladet forstå, at det »kun (er) rimeligt, at vores byvåben pryder trøjerne på byens hold«.

Men FCK er ikke kun byens hold i København. Det er også byens hold på Frederiksberg, lyder det fra Jan E. Jørgensen. »Men mest et frederiksberghold«, tilføjer han med henvisning til, at holdet både træner og har lokaler på KBs anlæg på Frederiksberg.

Frank Jensen kalder FCK for byens hold?

»Hør nu her, han er nordjyde, så vi må være lidt overbærende,« lyder det med et glimt i øjet fra Jan E. Jørgensen:

»Står det til mig, skal der helst være falke på FCKs trøje, men mon ikke man kunne finde en løsning, hvor alle bliver tilgodeset.«

Og bolden er din, Frank Jensen...

»Vi er glade for, at FC København gerne vil bruge Københavns byvåben. Hvis Jan E. Jørgensen gerne vil have Frederiksbergs byvåben på klubbens trøjer, må han jo ringe til FC København og spørge, om de har lyst til at rykke hjemmebane til Frederiksberg. Ellers kan Frederiksberg jo altid søge om at blive optaget i Københavns Kommune og ad den vej få vores fælles byvåben på trøjerne,« lyder det - ligeledes med et glimt i øjet - i et skriftligt svar fra overborgmesteren.

Som tidligere beskrevet i Berlingske har FCK gennem flere år forsøgt at få tilladelse til at bruge Københavns byvåben.

Byvåbnet stammer fra 1661 og har siden 1938 været registreret i Patent- og Varemærkestyrelsen, hvilket betyder, at FCK skal have tilladelse til at benytte det. I 2014 skrev BT på baggrund af en aktindsigt, at FCK i 2013 fik afslag fra Københavns Kommune pål at bruge byvåbnet.

»Københavns Kommune meddeler herved afslag på benyttelse af kommunevåbnet på FCK Københavns spillertrøje (...) Kommunen har ved afgørelsen lagt vægt på, at FC København er en privat virksomhed, og at der vil være tale om en kommerciel anvendelse af kommunevåbenet,« skrev kommunen dengang til FCK.

Ifølge FCKs pressechef, Jes Mortensen, er »det dejligt, at begge kommuner vil have os«. Indtil videre spiller FCK dog alene med løvehovedet på brystet og ølmærket på maven.

»Men som klub hører vi hjemme på Østerbro i København. Det har vi gjort siden 1993. Der har vi hjemmebane. Vi er bosiddende på adressen P.H. Lings Allé 2, men vi træner efter aftale med KB på deres anlæg på Frederiksberg,« siger han:

»Det er ikke besluttet endnu, om der skal et byvåben på trøjen. Der har været snak om, at det i givet fald kunne sidde i nakken af den.«

Kultur- og fritidsudvalget i Københavns Kommune behandler spørgsmålet om byvåbenet på klubtrøjer på et møde torsdag.