»København må ikke få ry for skyderier«

Lau Thygesen skal lede Københavns Politis bandeenhed. Han peger på nytænkning og netværk som vigtige redskaber i kampen mod skyderier og hærdede kriminelle. Og så en moralsk afstandstagen i resten af samfundet.

Lau Thygesen, ny leder af Københavns Politis bandeenhed Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal det lykkes at få ram på bander og rockere – og ikke mindst forhindre, at de let kan rekruttere nyt blod – så er der ikke kun brug for en stærk politiindsats, men også en klar afstandtagen til miljøerne fra det øvrige samfunds side. Og den mangler i nogle sammenhænge, lyder det fra vicepolitiinspektør Lau Thygesen, der igennem halvandet år har bekæmpet de organiserede kriminelle som leder af efterforskningen i den særlige bandeenhed Task Force Øst i Karlslunde. Men fra midten af maj vil han stå i spidsen for Københavns Politis bandeenhed, og han er bekymret over den stjernestatus, som visse personer i miljøerne nyder.

»Der har været en tendens til at forherlige disse grupperinger, og i mine øjne er der en for stor accept af dem. De bliver præsenteret i aviser med store billeder og overskrifter, og når nogle af disse personer nærmest bliver betragtet som VIPs eller berømtheder, så sender det et dårligt signal.«

Han ærgrer sig også over, at det synes at være blevet en trend ikke at ville tale med ordensmagten – for politiet er det nemlig afgørende at få oplysninger fra offentligheden, både officielt og anonymt, forklarer han.

»Der må være flere mennesker, der oplever og ser noget, men som vælger at stikke hovedet i busken. Jeg tror, at mange folk er bange for at give informationer, men vi skal passe på ikke at blive for berøringsangste, bare fordi det er rockere og bander,« siger Lau Thygesen.

Nytænkning skal gøre forskellen

Når han 16. maj vender hjem til Københavns Politi, hvor han tilbragte sine første næsten 25 år af politikarrieren, er han klar med en reorganisering af bandeenheden. Men derudover er det hans solide erfaringer fra efterforskning af tung kriminalitet – bl.a. fra det forgangne Rejsehold, Christiania-efterforskningen og afdelingen for organiseret kriminalitet i Nordsjælland – der skal trækkes på.

»Efter så mange år i branchen ved jeg, at pro-aktiv efterforskning kræver, at man er lidt atypisk og ikke kun bruger traditionelle arbejdsmetoder. Man må være innovativ. Jeg har også lært at tænke lidt bredere strategisk, hvor man ellers risikerer at sidde lidt med et tunnelsyn, når man har en god sag,« siger Lau Thygesen.

Han regner desuden med at kunne trække på det store netværk, han har opbygget, samt lade sig inspirere af det tværfaglige samarbejde med eksempelvis anklagemyndigheden og Skat, der har været afgørende for Task Force Østs succes. For han er ikke i tvivl om, at politiet står over for markante udfordringer på bande- og rockerområdet.

Ikke mindst i den nuværende situation, hvor mange grupperinger har relationer på kryds og tværs, og billedet af miljøet er langt mere komplekst end tidligere, bl.a. fordi banderne løbende skifter side og allierede. Og så er der tale om hærdede kriminelle, understreger han.

»De her personer er ikke lige startet som kriminelle. De har undgået at blive taget i mange år og har lært af de fejl, de har begået. Nogle af dem kan måske reddes ud af miljøet med exitprogrammer, men de mest hårdkogte må tages ud af spillet og sættes bag tremmer.«

Er konflikterne noget, københavnerne må vænne sig til?

»Jeg er ikke så naiv at tro, at jeg kan fjerne al bande- og rockerkriminalitet i København, men jeg håber, at det bliver minimeret, og at vi kan undgå skyderierne, så København ikke får ry som en by, hvor der bliver skudt til højre og venstre,« siger Lau Thygesen.

Han er godt klar over, at den målsætning vil give ham lange arbejdsdage, men han har efterhånden lært at lægge arbejdet til side mentalt, når han har fri.

»Det er et hårdt og belastende arbejde, for man føler virkelig, at man svigter, hvis der sker noget. At man kunne have gjort mere, men man skal lære at sætte sig ud over det, for vi kan ikke forhindre alt.«

Er det trods alt et nødvendigt drive, når man arbejder med det, du gør?

»Ja, man skal virkelig have hjertet med og ikke kun gå på arbejde for at tjene til lønnen, men fordi man synes, at man gør en samfundsmæssig forskel.«